Ugledni bh. meteorolog najavljuje: “Slijedi izuzetno zanimljiv razvoj vremenskih prilika u BiH”

Ugledni bh. meteorolog Bakir Krajinović, inače meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine na društvenim mrežama objavio je zbog čega lišće još nije požutilo.

Najavio je i kakvo nas vrijeme čeka u narednim danima.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

– Oktobar nikad topliji, septembar jedan od najtoplijih, uz obilje sunca, ove godine uslovili su da biljke sa fenološkom fazom općeg žućenja kasne i do 15 dana u odnosu na prošlu godinu. Zbog toga još imamo dosta lišća, pa i onog zelenih nijansi.

Jutrošnji pregled sinoptičke karte jasno ukazuje da će narednih dana biti izuzetno zanimljiv razvoj vremenskih uslova u Bosni i Hercegovini. Ciklon sa centrom, trenutno, nad sjevernom Njemačkom i sekundarni nad Đenovom, talasaju zračne mase iznad Evrope.

Hladni front koji dolazi sa hladnijom zračnom masom nosi i obilje padavina, a velika razlika u zračnom pritisku između centra ciklona 995 hPa onog iznad Njemačke i 1000 hPa iznad Đenove te polja visokog zračnog pritiska koji se nalazi iznad Makedonije sa 1020 hPa razlog su ovog vjetra koji trenutno imamo, ali i kojeg očekujemo do kraja ove sedmice.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje promjenljivo i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Jači lokalni pljuskovi se očekuju na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24 °C.

U Sarajevu djelomično vedro. U drugoj polovini dana povremeno može padati slaba kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 20 °C.

U srijedu, prvog dana novembra, u Bosni i Hercegovini prije podne izgledno je sunčanije vrijeme. Po kotlinama Bosne očekuje se pojava magle. U drugom dijelu dana se izgledno je postepeno naoblačenje sa juga. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9 °C, na jugu zemlje do 12 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20 °C.

U četvrtak, širom zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz prolaznu slabu kišu u jutarnjim satima. Na području Hercegovine i jugozapadu Bosne ponovo se u večernjim satima očekuju slabi lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Jačanje juga tokom noći na petak. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10 °C, na jugu do 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22 °C.

U petak, 3.11.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i vjetrovito sa kišom i jačim pljuskovima. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Očekuju se i olujni udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23 °C.

U subotu, 4.11.2023., u Bosni i Hercegovini promjenljivo vrijeme sa slabim lokalnim pljuskovima. Jačih pljuskova može biti u jutarnjim satima na području Hercegovine. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10 °C, na jugu do 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18 °C – napisao je Krajinović.