Benjamina Karić dobila brojnu podršku

Predsjednik SDP-a i premijer FBiH Nermin Nikšić podržao je svoju stranačku koleginicu i gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić.

Ona je, podsjećamo, prekjučer podnijela prijavu Federalnoj upravi policije protiv Amira Grossa Kabirija, generalnog direktora Aluminija, zbog višemjesečnog uznemiravanja putem društvenih mreža.

Pozivam nadležne organe da bez odlaganja istraže prijetnje i kontinuirane pritiske kojim je gradonačelnica Sarajeva i potpredsjednica SDP-a BiH, Benjamina Karić bila izložena od strane g. Amira Kabirija.

Nedopustivo je da bilo koji pojedinac, a naročito strani državljanin, prijeti i vrijeđa jednog dužnosnika Bosne i Hercegovine zbog političkih stavova. Takvim pojedincima se mora staviti do znanja da nisu iznad države i vladavine prava, neovisno o njihovom ličnom bogatstvu“, naveo je Nikšić.

@sarajevskaseharamedia “On je meni isti Faćo”… Zastupnici pružili podršku gradonačelnici Sarajeva #Sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #benjaminakaric #gradonacelnica #amirgrosskabiri #skupstina #skupstinaks #skupstinakantona #amirpasicfaco #amirpasic #faco ♬ original sound – Sarajevska sehara

Ističe da ovakvo ponašanje predstavlja uvredu za sve građane glavnog grada BiH.

Bahato ponašanje prema gradonačelnici glavnog grada i izlaganje svojevrsnom psihičkom zlostavljanju je nedopustivo i predstavlja uvredu svim građanima glavnog grada i Bosne i Hercegovine. G. Kabiri bi se trebao naučiti učtivom ponašanju u zemlji u kojoj je gost.

Trebao bi znati da je Bosna i Hercegovina zadnje mjesto na kojem može računati na šutnju ili uzmicanje onda kada drugi nasrnu na njene institucije i njen politički suverenitet“, istakao je Nikšić.

Također, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo oglasio se povodom informacije koju je sinoć s javnošću podijelila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je Federalnoj upravi policije predala krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora “Aluminija” iz Mostara Amira Grossa Kabirija zbog ugrožavanja njene sigurnosti.

Najoštrije osuđujem prijetnje i pritiske izraelskog biznismena Amira Grossa Kabirija prema gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić. Potpuno je neprihvatljivo ugrožavanje sigurnosti, prijetnje, pritisci i uznemiravanje bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine, a naročito ukoliko je takav odnos usmjeren prema ženi i osobi koja obnaša dužnost gradonačelnice glavnog grada naše države“, naveo je Lendo.

Dodao je da je svaki strani državljanin dobrodošao u Bosnu i Hercegovinu, gdje može slobodno živjeti i poslovati, ali isključivo poštujući zakone ove zemlje i poštujući slobode i prava svih njenih građana.

Moja dužnost kao potpredsjednika FBiH je da stanem u zaštitu svih građana Bosne i Hercegovine koji se suočavaju sa bilo kakvim vidom ugrožavanja prava, a naročito ugrožavanja sigurnosti, i da reagujem bez obzira na eventualne političke, ideološke ili bilo kakve druge razlike“.

Osim njih, udruženje generala Bosne i Hercegovine uputilo je podršku gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić – Londrc, koja je podnijela prijavu Federalnoj upravi policije protiv predsjednika Abraham grupe, izvršnog direktora Aluminija, te potpredsjednika HŠK Zrinjski, Amira Gross Kabirija.

U saopćenju Udruženja generala navodi se da “svaki slobodno misleći, patriotski opredijeljen i istaknuti građanin i građanka Bosne i Hercegovine mora biti na meti onih koji ne vole i ne poštuju Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i njene građane”.

Ovaj put na meti određenog lika po imenu Amir Gross Kabiri našla se gradonačelnica Grada Sarajeva prof. dr Benjamina Karić – Londrc. Da nije ogavno, bilo bi smiješno da neko takav uopšte komentariše stavove i djela naše gradonačelnice koja je moralna vertikala i osoba koja dostojanstveno i iskreno zastupa multinacionalni i multikulturni karakter Sarajeva.

Jednostavno rečeno, ovaj Kabiri, a i svi ostali nedobronamjerni, moraju prihvatiti da svi mi patriotski opredjeljeni Bosanci i Hercegovci nikada više nećemo šutiti i saginjati glavu pred prijetnjama i uvredama. Nikada više i niko neće nam nametati svoje stavove i mišljenja, nikada više nećemo misliti tuđom glavom, već samo i isključivo svojom“, saopćilo je Udruženja generala BiH.

Generali navode da u punom kapacitetu stoje iza gradonačelnice, u zaštiti njenoga rada i njenog truda da širi istinu o Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Istina je na njenoj i na našoj strani. A sve ono što je prošla naša domovina u protekloj agresiji i grad Sarajevo, koje je sačuvalo sve svoje moralne vrijednosti i pored okupacije od 1.425 dana, daju nam za pravo da dignemo svoj glas po pitanju svih patnji i nepravdi koje se dešavaju u današnje vrijeme“, kaže se u saopćenju.

Udruženje generala naglašava čvrstu podršku gradonačelnici i poziva sve institucije i organizacije civilnog društva da dignu svoj glas i osude neprimjerene komentare i napade na majku, ženu, naučnu radnicu, ponosnu Bosanku i Hercegovku, Sarajku, Benjaminu Karić – Londrc.

Od nadležnih državnih organa traže i zahtijevaju da u okviru svojih ovlaštenja postupe po prijavi gradonačelnice i da ni u kojem slučaju ne podlegnu bilo kakvim pritiscima.