Amiru Zukiću ukinuta prvostepena zatvorska kazna i ide na ponovno suđenje, Asimu Sarajliću potvrđena oslobađajuća presuda

Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Amir Zukić, bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije osuđen na tri godine zatvora.

Advokat Ahmed Žilić kazao je medijima da mu je ovu vijest prenio Zukić, i to putem telefona, te da će se s njim susresti sutra.

Optužen je bio i Asim Sarajlić, a njemu je potvrđena oslobađajuća presuda.

Podsjetimo, Amir Zukić, Safet Bibić, Esed Džananović, Ramiz Karavdić i Senad Trako proglašeni krivima za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja 2016. godine, a Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni, te je predmet vraćen Općinskom sudu na ponovno odlučivanje.

Zukić, koji je u to vrijeme bio generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, prvostepenom presudom Općinskog suda osuđen je na tri godine zatvora, koliku kaznu je dobio i Džananović, tadašnji izvršni direktor za Elektrodistribuciju “Elektroprivrede BiH”.

Bibić, koji je bio tehničar na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i član više upravnih i nadzornih odbora, osuđen je na šest godina, Karavdić na dvije, a Senad Trako, tadašnji funkcioner Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), na godinu i po zatvora.

Oni su proglašeni krivima za primanje dara i trgovinu uticajem nezakonitim posredovanjem prilikom zapošljavanja više lica, od kojih su traženi iznosi od 11.000 do 20.000 maraka. Novac je, kako se navodi, u nekim slučajevima predavan, a u nekima nije, jer je došlo do hapšenja optuženih.

Suđenje bi trebalo biti ponovljeno pred Općinskim sudom u Sarajevu.