Asocijacija ginekologa “osula paljbu” po Al Jazeeri nakon objavljenog priloga o neprimjerenima pregledima ljekara iz Zenice

Asocijacija Ginekologa u BiH oglasila se nakon objave priloga koji je emitovan na Al Jazeera Balkans, a koji je zgrozio bh. javnost.

U prilogu pacijentice optužuju ljekara specijalistu ginekologije za neprimjerene preglede. Ne radi se o jednoj pacijentici, već više njih, a govorilo je i više ginekologa ustvrdivši da trljanje klitorisa nema značaj za pregled, te da se to ne radi.

Ipak, iz Asocijacije su “osuli paljbu” po novinarki i medijskoj kući.

Reakciju prenosimo u cjelosti:

– Ovakav vid izvještavanja u javnom prostoru je atak na našu profesiju i držimo da je nedopustivo da se bilo čiji identitet javno objavi i dovede u vezu sa ovako teškim optužbama, bez da je prethodno pokrenut i sproveden postupak utvrđivanja odgovornosti doktora za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Naglašavamo da Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH propisuje jasne procedure utvrđivanja postojanja seksualnog uznemiravanja posredstvom Agencije za ravnopravnost spolova kao i sankcije za počinitelja, koje dalje provode tužilaštva i drugi organi u okviru svojih nadležnosti.

U konkretnom slučaju, nije podnesena nikakva prijava od strane pacijentica protiv doktora specijaliste ginekologa nadležnim organima, pa postupak utvrđivanja odgovornosti nije ni pokrenut.

Asocijacija Ginekologa u BiH, osuđuje svaki vid odstupanja od propisanih procedura i standarda ginekoloških pregleda, međutim, nedopustivo je da bilo čiji identitet bude javno objavljen i doveden u vezu sa najtežim optužbama prije nego se na zakonom propisan način utvrdi osnovanost takvih optužbi, kao i odgovornost lica čiji se identitet do tog trenutka štiti – naveli su u saopštenju.