Danas oblačno s kišom i pljuskovima, meteoalarm upaljen za pojedine dijelove

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme sa kišom u većini područja.

I dalje su niske temperature, ali ne kao dan ranije kada se većina dijelova BiH “probudila” na temperaturama blizu “nuli”.

Temperature zraka izmjerene u 07 sati iznosile su: Bjelašnica 1; Sokolac, Tuzla, Zenica 4; Banja Luka, Bijeljina 5; Doboj, Prijedor, Sanski Most 6; Zvornik 7; Ivan Sedlo 8; Sarajevo-Bjelave, Široki Brijeg 9; Bugojno, Gradačac, Livno, Trebinje 10; Mostar, Stolac 11; Drvar 12; Bihać, Neum 14 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima.

Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni. Dnevna temperatura zraka između 10 i 16 °C.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima. Dnevna temperatura zraka oko 13 °C.

Zbog snažnih padavina žuti meteoalarm aktivan je za regije Mostara, Livna, Trebinja i Foče.

Podsjetimo i da je mostarski vodovod nakon padavina prije dva dana upozorio građane ovog hercegovačkog bisera da ne bi trebali piti vodu prije nego je prokuhaju.

Sutra već na planinama moguć snijeg

U subotu oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Na planinama je moguć slab snijeg.

Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadnu i sjeverozapadni, a u Hercegovini, uglavnom, jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na jugu do 12, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 14 °C.

U nedjelju jutro u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne pretežno oblačno. U ostatku zemlje sunčano, uz postepeno naoblačenje.

Povremeno slaba kiša ili lokalni pljuskovi su mogući u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Tokom noći slabe padavine se očekuju i u dijelovima centralne i istočne Bosne.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 6, na jugu do 8, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 15 °C.

U ponedjeljak jutro pretežno sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove magla.

Vjetar slab južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 6, na jugu do 8, a dnevna od 10 do 16 °C.

U utorak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i tokom noći kiša i lokalni pljuskovi u većem dijelu zemlje.

Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, uglavnom, zapadni i jugozapadni.

Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, na jugu i sjeveru zemlje do 14, a dnevna od 12 do 18, u sjevernim područjima Bosne do 21 °C.

Meteorolozi objavili kada možemo očekivati pahulje i u gradovima

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Kako navode, razvoj nestabilnosti u petak i u dane vikenda uslovit će fronta koja će na prostor Bosne i Hercegovine donijeti nove padavine.

U petak i subotu izvjesni su pljuskovi širom zemlje, uz umjeren do jak vjetar, javljaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Drugog dana vikenda više padavina se očekuje na jugu zemlje, a na planinama nije isključena pojava snijega.

Od ponedjeljka (13. novembar) prestanak padavina, a tokom dana doći će do postepenog razvedravanja.

Stabilne vremenske prilike prognoziraju se do četvrtka (16. novembra). Minimalne temperature zraka varirat će od 3 °C do 8 °C u Bosni, na području Hercegovine od 7 °C do 12 °C.

Najveće dnevne vrijednosti temperatura biće u rasponu od 10 °C do 15 °C u Bosni. Na jugu zemlje do 17 °C.

Meteorolozi također najavljuju i kada bi u gradovima mogli vidjeti prve pahulje snijega.

Izraženije padavine moguće su od četvrtka (16.11.). Nestabilno vrijeme zadržaće se do kraja prognoznog perioda. U periodu od 17. do 20. novembra moguć je snijeg u zapadnim, jugozapadnim i centralnim područjima.

Jutarnje temperature kretat će se između -1 °C do 5 °C. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 0 °C do 6 °C u Hercegovini do 9 °C“, najavljuju meteorolozi.