Video/ Objavljujemo ekskluzivni snimak napada Alena Pleha na maloljetnike na Mejtašu i sve detalje krvničkog napada!

U Općinskom sudu Sarajevo u toku je suđenje Alenu Plehu koji je napao dvoje maloljetnika 25. maja ove godine na Mejtašu.

Na narednom ročištu svjedočit će i napadnuta djeca (imena poznata redakciji). Podsjetimo, djevojčica je tom prilikom zadobila teške tjelesne povrede opasne po život i hitno operisana na KCUS-u, a njen drug je zadobio teške povrede – prijelome vilice.

Šta je poznato do sada o slučaju?

Vrlo malo detalja je poznato o cijelom ovom slučaju. Pleh je optužen da je 25. maja 2023. godine oko 21 sat na potkrovlju garaža koje se nalaze u nizu u ulici Tina Ujevića u Sarajevu fizički napao dvoje 17-godišnjaka, udarajući ih pesnicama više puta u predjelu glave, pri čemu su oboje zadobili teške tjelesne povrede, a djevojčica i povrede opasne po život.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 12 svjedoka, dva vještaka medicinske struke i izvođenje više od 30 materijalnih dokaza.

Pleh je i ranije osuđen za krvnički napad na studenta kojem je nanio teške povrede. On je 2011. godine kriglom napao studenta koji je nakon toga ostao bez vida na jedno oko. Za taj napad je osuđen na dvije godine zatvora.

@sarajevskaseharamedia Objavljujemo ekskluzivni video napada Alena Pleha na maloljetnike na Mejtašu! Strogo zabranjeno preuzimanje! #Sarajevo #sarajevo🇧🇦 #sarajevotoday #alenpleh #mejtas #tinaujevica #maloljetnici #mupks #policija #napad ♬ original sound – Sarajevska sehara

Također, niti za taj napad Pleh nije imao povod, ako uopšte treba biti povoda za napad. Nakon toga je, prema našim saznanjima osuđen i na tri mjeseca zatvora, također zbog napada.

To samo po sebi govori o koliko opasnoj i nepredvidljivoj osobi se radi, a vrijedi spomenuti da sve komšije, što su za Sarajevsku seharu više puta kazali, godinama strahuju od Pleha. Godinama maltretira komšije koje u strahu nisu ništa poduzimale. Čak i za vrijeme napada od straha komšije nisu reagovale, a od svih očekivadaca koji su sa prozora gledali napad samo je jedna žena odlučila svjedočiti.

Jedina svjedokinja ne stanuje u tom naselju, već je bila u gostima tu noć.

Donosimo vam sve detalje napada!

Kao što smo i naveli, vrlo malo detalja je do sada bilo poznato o samom napadu.

Naime, dječak i djevojčica često su se s vršnjacima okupljali kod tih garaža i družili, jer su se tu osjećali sigurno. Tu noć su sjedili na garažama i pravili narukvice od perlica koje su trenutno aktuelne među omladinom.

Prvobitna informacija koja je do novinara došla iz policijskih izvora, što je Pleh ispričao, jeste da su ga djeca provocirala laserom, što se na kraju ispostavilo da nije istina.

Spominje se da je Pleh vodio telefonski razgovor koji ga je vidno uznemirio. U tom trenutku je prišao maloljetnicima i prvo nasrnuo na dječaka udarivši ga, kao i udarajući njegovu glavu o zid.

Djevojčica se od straha u tom trenutku ukopala u mjestu, ali ni to nije bilo dovoljno nasilniku Plehu, te joj je prišao i udario je šakom ili laktom u predjelu glave nakon čega je izgubila svijest. Nije stao tu Pleh, već je nastavio udarati djevojčicu koja je bila u nesvjesnom stanju i cipelariti je. Kasnije će jedan od ključnih dokaza biti njena bijela jakna na kojoj su jasno oslikani prljavi đonovi tena.

U tim trenucima, kao što se može i čuti na snimku koji ekskluzivno objavljuje Sarajevska sehara iz noći napada, čuje se vriska više osoba. Također, vrlo je moguće da je još jedna osoba bila u tim trenucima s Plehom obzirom da se u više navrata može čuti u daljini “hajmo” i “nemoj”. Čuje se i nadimak, ali ne najjasnije.

Svjedoci govore da se nakon svega Pleh odšetao s rukama u džepovima kao da se ništa nije dogodilo.

Djevojčica je po prijemu na CUM odmah hitno operisana i odstranjen je hematom koji joj je ugrožavao život, a u jednom trenutku oko tri sata iza ponoći, je i Pleh doveden u pratnji policije jer se žalio na povredu ruke, zbog ogrebotine koju je zadobio krvnički udarajući djecu.

Roditelji su u više navrata iskazali zahvalnost svima, od policajaca MUP-a KS, zdravstvenih radnika Hitne pomoći i KCUS-a zbog čijih brzih reakcija je djevojčica i preživjela brutalni napad.

Odbrana pokušala osporiti napad tvrdnjama da je curica pala

Odbrana Alena Pleha pokušala je na više načina osporiti napad i umanjiti kaznu tvrdeći da je neuračunljiv. Iznijeli su tvrdnje da je Pleh registrovani narkoman i alkoholičar, te da je bio u alkoholisanom stanju tu noć, kao i da se plaši za zdravlje i život. Također, posebno teška tvrdnja za roditelje bila je kada je odbrana iznijela da je curica pala s visine i da je tako nastala ta gotovo kobna povreda glave.

Oba vještaka medicinske struke osporila su tvrdnje odbrane.

Naime, medicinski vještak ustanovio je da nije moguće da ovakva povreda glave nastane od pada jer bi povrede imale mnogo veći obim, poput povreda ušne školjke. Psihijatar je ustanovio da je Pleh potpuno uračunljiv, te da u trenucima napada nije bio uopšte u alkoholiziranom stanju.

Sve tvrdnje odbrane su vještaci osporili i tako spriječili relativiziranje napada ovog dugogodišnjeg nasilnika.

Međutim, najviše se ističe jedna rečenica Plehove braniteljice, u nemoći odbrane klijenta, koja je zaparala uši svima u sudnici, a posebno roditeljima djece. Zatražila je nagodbu navodeći da “se završi ova farsa da djeca ne svjedoče na sudu”…