Fahrudin Solak u žalbenom postupku u aferi Respiratori poručio da bi opet uradio sve isto

“Da danas bude slična situacija sve bih isto uradio, i donio istu odluku”, riječi su Fahrudina Solaka na ročištu pred Apelacijskim vijećem, u žalbenom postupku na prvostupanjsku presudu.

Ovom presudom zbog više kaznenih djela prilikom nabave 100 tzv. malina respiratora osuđeni su Fadil Novalić na četiri godine, Fahrudin Solak na pet, Fikret Hodžić na šest godina, dok je Jelka Miličević oslobođena.

Solak je dodao kako se zanemaruje vrijeme u kojem si respiratori nabavljeni, te da su naručeni i isporučeni respiratori koji su nadležne institucije i tražile.

Tužitelj Džermin Pašić, obrazlažući Žalbu Tužiteljstva BiH, ukazao je na propust Prvostupanjskog vijeća da provede dokaz vještačenja e-portala Vlade FBiH, zbog čega je proizašao, kako kaže, pogrešan zaključak da Jelka Miličević nije bila upoznata o nabavi 100 respiratora.

Advokatica Miličević, Senka Nožica, kazala je kako se sve dešavalo u atmosferi linča, te da nijedan vještak nije smio pristati na vještačenje.

Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića, ponovila je kako je posrijedi bila haranga na optužene, koja je utjecala i na ishod provostupanjske presude.

Tužitelj Pasić je odgovorio kako je zapravo prava haranga vođena protiv tužitelja i sudaca.

Advokatica Mirna Avdagić, čiji je branjenik Fahrudin Solak, tvrdi kako je Hodžić osuđen za kaznena djela koja čak nisu bila ni navedena i opisana u optužnici.

Obrana je cijelo vrijeme tvrdila kako je prvostupanjskom presudom prekoračena optužnica, da su pogrečno protumačene činjenice, dok Tužiteljstvo navodi da pojedini dokazi poput anonimnog pisma anestiziologa KCUS-a nisu provedeni, zbog odbijanja prvostupanjskog vijeća. Obrana odluku Apelacijskog vijeća očekuje do kraja godine.