Meteorolozi ažurirali izglede vremena: Stiže nam nova fronta, poznato kada možemo očekivati snijeg u gradovima

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Kako navode, razvoj nestabilnosti u petak i u dane vikenda usloviće fronta koja će na prostor Bosne i Hercegovine donijeti nove padavine.

U petak i subotu izvjesni su pljuskovi širom zemlje, uz umjeren do jak vjetar, javljaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Drugog dana vikenda više padavina se očekuje na jugu zemlje, a na planinama nije isključena pojava snijega.

Od ponedjeljka (13. novembar) prestanak padavina, a tokom dana doći će do postepenog razvedravanja.

Stabilne vremenske prilike prognoziraju se do četvrtka (16. novembra). Minimalne temperature zraka varirat će od 3 °C do 8 °C u Bosni, na području Hercegovine od 7 °C do 12 °C.

Najveće dnevne vrijednosti temperatura biće u rasponu od 10 °C do 15 °C u Bosni. Na jugu zemlje do 17 °C.

Meteorolozi također najavljuju i kada bi u gradovima mogli vidjeti prve pahulje snijega.

Izraženije padavine moguće su od četvrtka (16.11.). Nestabilno vrijeme zadržaće se do kraja prognoznog perioda. U periodu od 17. do 20. novembra moguć je snijeg u zapadnim, jugozapadnim i centralnim područjima.

Jutarnje temperature kretat će se između -1 °C do 5 °C. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 0 °C do 6 °C u Hercegovini do 9 °C“, najavljuju meteorolozi.

Detaljna prognoza za naredne dane

U petak, sutra, u Bosni i Hercegovini jače naoblačenje sa zapada će usloviti kišu i pljuskove širom zemlje.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Povremeno su mogući jaki udari juga.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8 °C, na jugu do 12 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme, povremeno sa pljuskovima širom zemlje. Na planinama će padati i slab snijeg.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7 °C, na jugu zemlje do 11 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10 °C, na jugu do 15 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Bosni većinom sa slabom kišom. Jači pljuskovi se očekuju na području Hercegovine. Na planinama će padati i slab snijeg.

Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4 °C, na jugu do 8 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12 °C, na jugu do 15 °C.

U ponedjeljak pretežno oblačno prije podne. Po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7 °C, na jugu do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11 °C, na jugu do 16 °C.