Meteorolozi objavili prognozu za prvih 15 dana decembra

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za prvi 15 dana decembra.

Prema njihovoj prognozi, prvog i drugog decembra Bosna i Hercegovina bit će pod uticajem toplih i vlagom bogatih zračnih masa sa jugozapada, koje će usloviti natprosječno toplo ali nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima.

Više padavina očekuje se na jugu, jugozapadu i zapadu, a najmanje na sjeveroistoku zemlje. Pored padavina vrijeme će karakterisati umjeren do jak vjetar južnog smjera.

U nedjelju (03.12.) i dalje će preovladavati oblačno ali i znatno hladnije vrijeme tako da je na višim nadmorskim visinama moguća susnježica i snijeg.

Od ponedjeljka izgledna je blaga stabilizacija vremenskih prilika. Preovladavaće umjereno oblačno s jutarnjim mrazom u Bosni.

Minimalne temperature zraka u petak i subotu varirat će od 10 °C do 15 °C, a najviše dnevne između od 14 °C i 20 °C. Od ponedjeljka jutarnje biće u rasponu od -5 °C do 0 °C u Bosni, na jugu zemlje do 4 °C.

U periodu od 07.12. očekuje se jače naoblačenje sa snijegom u višim područjima u Bosni i kišom u Hercegovini. Nestabilno vrijeme zadržaće se do kraja prognoznog perioda.

Jutarnje temperature kretat će se između -2 °C i 4 °C. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 4 °C i 10 °C, u Hercegovini do 12 °C.