Upaljen narandžasti meteoalarm zbog snanih udara vjetra: “Spremite se na moguću materijalnu štetu”

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje zbog najavljenog jakog vjetra.

Upozorenje je na snazi za cijelu BiH.

Ranije su iz FHMZ-a mediji kazali da će subota biti najvjetrovitiji dan, s maksimalnim udarima od 60 do 70 kilometara na sat.

Upozorenje je vezano za vjetar jer će, počevši od danas, pogotovo večeras, širom zemlje biti jakog juga. Vjetar je uvijek izraženiji na planinskim područjima i visoravnima, stoga će na tim područjima biti jakog i olujnog vjetra. U kotlinama nije toliko izraženo, mada će biti vjetrovito širom zemlje“, kazali su ranije Avazu.

Dodali su kako će u nedjelju biti snijega te da ima izgleda da će nastati materijalne štete od jakog vjetra.

Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snabdijevanju električnom energijom su mogući“, zaključili su.

Meteorolozi objavili prognozu za prvih 15 dana decembra

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za prvi 15 dana decembra.

Prema njihovoj prognozi, prvog i drugog decembra Bosna i Hercegovina bit će pod uticajem toplih i vlagom bogatih zračnih masa sa jugozapada, koje će usloviti natprosječno toplo ali nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima.

Više padavina očekuje se na jugu, jugozapadu i zapadu, a najmanje na sjeveroistoku zemlje. Pored padavina vrijeme će karakterisati umjeren do jak vjetar južnog smjera.

U nedjelju (03.12.) i dalje će preovladavati oblačno ali i znatno hladnije vrijeme tako da je na višim nadmorskim visinama moguća susnježica i snijeg.

Od ponedjeljka izgledna je blaga stabilizacija vremenskih prilika. Preovladavaće umjereno oblačno s jutarnjim mrazom u Bosni.

Minimalne temperature zraka u petak i subotu varirat će od 10 °C do 15 °C, a najviše dnevne između od 14 °C i 20 °C. Od ponedjeljka jutarnje biće u rasponu od -5 °C do 0 °C u Bosni, na jugu zemlje do 4 °C.

U periodu od 07.12. očekuje se jače naoblačenje sa snijegom u višim područjima u Bosni i kišom u Hercegovini. Nestabilno vrijeme zadržaće se do kraja prognoznog perioda.

Jutarnje temperature kretat će se između -2 °C i 4 °C. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 4 °C i 10 °C, u Hercegovini do 12 °C.