Oglasio se MUP KS s detaljima ubistva na Stupu, na Sokocu uhapšen ubica

U sarajevskom naselju Stup sinoć je ubijen državljanin Švedske Harris Österdahl.

Iz MUP-a KS danas su oglasili te potvrdili natpise medija da je jedna osoba uhapšena zbog ovog ubistva.

Dana 31.10.2023. godine, oko 16:25 sati, u ulici Džemala Bijedića, općina Ilidža došlo je do upotrebe vatrenog oružja od strane NN lica.

Tom prilikom, smrtno je stradao muškarac (1993), čiju je smrt na licu mjesta konstatirao ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Muškarac (2001) je zadobio povredu usljed djelovanja vatrenog oružja, te je vozilom Hitne pomoći prebačen na KCUS, gdje su mu konstatovane lakše tjelesne povrede.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uz prisustvo stalnog sudskog vještaka medicinske struke, izvršili su uviđaj.

Radeći na dokumentovanju i rasvjetljavanju krivičnog djela Ubistvo (član 166. KZ FBiH) policijski službenici su utvrdili da je smrtno stradali muškarac H.L.O., rođen 1993. godine u Švedskoj, državljanin Švedske. Povrijeđeni muškarac je E.M., rođen 2001. godine u Švedskoj, državljanin Švedske.

Operativnim radom, policijski službenici su došli do saznanja da se u vezu s izvršenjem ovog krivičnog djela može dovesti muškarac H.O.P. (1997), državljanin Švedske. U saradnji sa PU Istočno Sarajevo, H.O.P. je dana 31.10.2023. godine oko 19:30 sati lociran i lišen slobode na području Istočnog Sarajeva, te smješten u službene prostorije Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Na osnovu naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu, izvršen je pretres stana na području općine Ilidža, a koji je koristio smrtno stradali H.L.O.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovog krivičnog djela“, navodi se u saopćenju MUP-a KS.

Kako saznaju mediji zbog ubistva je uhapšen Oliver Erbert – Peter.