Pokret “Za nove generacije” potvrdio kandidate za ministre u Vladi KS, ovo su njihove biografije

Pokret Za nove generacije potvrdio je da su Adna Mesihović i Afan Kalamujić kandidati za ministarske pozicije u novoj Vladi Kantona Sarajevo.

Adna Mesihović bi trebala preuzeti Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, a Kalamujić Ministarstvo finansija.

Odluku o prijedlogu tih kandidata, Pokret za nove generacije obrazlaže činjenicom da su Mesihović i Kalamujić stručni, obrazovani i odgovorni.

Odluka da predložimo prof. dr. sc. Adnu Mesihović i dr. sc. Afana Kalamujića na ključne ministarske pozicije proizlazi iz naše jasne namjere da na te pozicije postavimo stručne, obrazovane i odgovorne pojedince koji su svoje vrijednosti dokazali kroz dosadašnje uspjehe na poslovnom i edukativnom polju.

Oboje su, bez sumnje, kompetentni za te odgovorne uloge, a mi smo uvjereni da će njihova predanost i stručnost donijeti značajne koristi kantonalnoj Vladi i našim građanima”, kazao je zastupnik u Skupštini KS i jedan od koordinatora Pokreta Damir Marjanović.

Mesihović i Kalamujić će do kraja sedmice mandataru dostaviti detaljnu listu aktivnosti koje planiraju realizirati u narednom periodu i insistirati da budu uključene u ekspoze mandatara Vlade KS Nihada Uka.

Neke od aktivnosti koje planiraju realizirati su donošenje uredbe o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje nositelja zlatnih znački i studenata generacije u svim institucijama u Kantonu Sarajevo, osnivanje fondacije za nauku KS, te formiranje savjeta mladih KS.

U planu je i revidiranje ciljeva kao i načina upravljanja dugom Kantona Sarajevo, te daljnji pregled i reforme parafiskalnih nameta.

Fokus budućeg kandidata za ministra finansija je na kapitalnim projektima kako bi se kroz investicioni ciklus preduhitro pad privredne aktivnost.

Set svih navedenih, ali i svih ostalih mjera na kojima će u budućnosti raditi naši ministri proizilazi iz predizbornog programa Pokreta Za nove generacije koji su podržali naši birači”, poručuju iz Pokreta Za nove generacije.

Adna Mesihović biografija

Foto: PR
Foto: PR

Adna Mesihović rođena je u Mostaru. Ima višegodišnje iskustvo u obrazovanju i javnom zdravstvu i doktor je bioloških nauka iz oblasti mikrobiologije. Trenutno je zaposlena kao mikrobiolog u realnom sektoru.

Dodiplomsko i postdiplomsko obrazovanje stekla je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U zvanju vanrednog profesora za naučnu oblast Javno zdravlje i zdravlje životne sredine predavač je na više javnih i privatnih visokoškolskih ustanova.

Autor je naučnih i stručnih radova, elaborata, univerzitetskog udžbenika, te voditelj mnogih projekata. Ocjenitelj je laboratorija prilikom dodjele akreditacije prema zahtjevima standarda BAS EN ISO 17025.

Jedan je od osnivača političkog pokreta „Za nove generacije“ i trenutno je na poziciji vršioca dužnosti jednog od tri koordinatora pokreta. Aktivno govori engleski i turski jezik. Udata je i majka dvije kćerke.

Afan Kalamujić biografija

Foto: PR
Foto: PR

Afan Kalamujić je rođen 1988. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a potom magistrirao na George Herbert Walker School of Business and Technology, Webster University pri kampusu u Londonu.

Titulu doktora nauka stekao je na prestižnom Buckingham University u Velikoj Britaniji. Profesionalnu karijeru započeo je u privatnoj kompaniji gdje je napredovao do pozicije izvršnog direktora. Stekao je višegodišnje iskustvo u realnom sektoru na poslovima međunarodne trgovine, finansija, prodaje, te planiranja i upravljanja.

Aktivan je kao konsultant i ekonomski ekspert na izradi strategija i programa ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini za različite nivoe vlasti, a sa ciljem unapređenja investicija, zapošljavanja i razvoja.

Koautor je prve knjige o aktivnom upravljanju vanjskom politikom Bosne i Hercegovine od nezavisnosti do danas. Jedan je od osnivača, te član regionalne inicijative za razvoj privatnih kompanija u zemljama Zapadnog Balkana.

Govori aktivno engleski i njemački jezik, oženjen.