Od danas obavezna zimska oprema za sva vozila: “Ljeti možemo hodati u čizmama, ali zimi nikako u sandalama”

Od danas, 1. novembra, u našoj zemlji obavezno je posjedovanje zimske opreme za sva vozila osim traktora i dvotočkaša, bez obzira na vremenske uslove.

Obaveza važi do 1. aprila naredne godine.

Koliko su gume bitne suvišne su riječi obzirom da su jedina tačka koja drži naš život na asfaltu. Posebno to važi za našu regiju gdje se klima vrlo često zna promijeniti u samo jednom danu.

Ipak, postoji dio vozača koji se ne odlučuju za striktno zimske gume, već koriste cjelogodišnje “M + S” gume, vjerovatno jer im je tako povoljnije održavati automobil. Nemaju dva seta guma, nema mijenjanja guma, nema čuvanja guma… Ipak, bitno je naglasati da se sve gume s ovom oznakom ne moraju smatrati zimskim!

Drugi pak, mnogo svjesniji vozači, već sedmicama postavljaju striktno zimske gume (s pahuljicom), te se odlučuju na malo kvalitetnije i skuplje brendove, jer “guma glavu čuva”…

Razgovarali smo sa stručnjacima iz kompanije “Tamek & Son”, jedne od najuglednijih vulkanizerskih firmi.

Ljeti kada ugrije možemo hodati i u čizmama, bit će nam malo neugodno i vruće, znojit ćemo se, dok zimi apsolutno ne možemo hodati u sandalama, bit će nam prehladno i nemoguće će biti hodati po ledu“, navode nam iz ove kompanije koja već decenijama opslužuje vozila građana i kompanija.

@sarajevskaseharamedia Da li ste spremili ljubimca za zimu? Od srijede je obavezno posjedovanje zimske opreme #Sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #gume #zimskegume #winter #tires #tiresshop #wintertires #michelin #zima #automoto #auto #car #snowdriving #vulkanizer ♬ Action (Pt.2) – Prm

Vrijedne ruke radnika posljednjih dana kao da ne znaju za pauzu obzirom da je velika navala odgovornih vozača.

Svaki stručnjak svakako da će savjetovati kupovinu striktno zimskog seta guma zbog mnogo boljih performansi.

Bitna je napomena i da bez obzira što na cestama nema snijega, niske temperature ispod 7 stepeni celzijusa su neprijatelj ljetnih guma, koje tada gube elastičnost i stepen prijanjanja. Tako da ne samo da vozači rizikuju svoj život vožnjom ljetnih guma zimi već i mnogo brže troše.

Gledajući zakon vozači mogu proći bez kazni i sa ljetnim gumama s minimalno 4 mm dubine profila i pratećim lancima ili nekim novitetom kao njihovom alternativom u pripremi za montažu, ali takav scenarij treba izbjeći.

Kada je u pitanju kvalitet guma oni malo dubljeg džepa odlučuju se za vodeće brendove, kažu nam da im je sigurnost na prvom mjestu. Postoje i drugi kvalitetni brendovi s nižim cijenama, ali guma nije nešto na čemu bi trebali štediti…