Potpuno uništeno 35.000 stambenih jedinica u Gazi

Izrael je upotrijebio približno dva eksploziva snage atomske bombe u svojim napadima na blokirani Pojas Gaze od 7. oktobra i potpuno uništio 35.000 stambenih jedinica, javljaju agencije.

Iz Ureda za medije vlade u Gazi objavili su detalje napada koji traju 28 dana. Navedeno je da je izraelska vojska napala Pojas Gaze s 25 tona eksploziva, što je bilo ekvivalentno snazi ​​otprilike dvije atomske bombe.

Saopćeno je i da je Izrael izveo više od 12.000 zračnih napada na Pojas Gaze od 7. oktobra i da su ciljana civilna područja kao što su kuće, javne ustanove, škole i bolnice.

Istakli su da je u izraelskim bombardovanjima oštećeno više od 212.000 stambenih jedinica, od kojih je 35.000 potpuno uništeno.

Uništeno je i 85 državnih zgrada i objekata, uključujući i Pravoslavni kulturni centar. Iz Ureda za medije je navedeno da je izraelska vojska pogodila 214 škola, od kojih je 45 izvan upotrebe zbog napada.

Objavili su i podatak da je Izrael u svojim napadima ubio 135 zdravstvenih radnika, 40 novinara, 18 službenika civilne zaštite i 49 vjerskih službenika.

Saopćeno je i da su u napadima Izraela u Pojasu Gaze potpuno uništene 54 džamije i djelomično uništeno 110 džamija, a ukupno su oštećene 164 džamije i tri crkve.

Podsjetili su i da je Indonežanska bolnica prestala s radom zbog nedostatka goriva, a ispraznio se i jedan od generatora bolnice Shifa, najveće zdravstvene ustanove u Gazi, u kojoj se nalaze hiljade povrijeđenih i civila.

Okupacijske snage namjerno gađaju prenapučena stambena područja kao što su izbjeglički kampovi Jabalia, Al-Burayj i Al-Shati“, navedeno je.

Saopćeno je i da je Izrael u 27 dana počinio 965 masakra, te da je ubijena 9.061 osoba, uključujući 3.670 djece i 2.326 žena, 2.060 osoba se vodi kao nestale, a oko 32.000 ljudi je ranjeno.

Upozorili su i na veliki broj mrtvih ispod ruševina i na mirise koji se šire tim područjem. Upozorili su da bi to moglo uzrokovati širenje epidemijskih bolesti.

Izraelska vojska proširila je zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim vazdušnim napadima otkako je palestinska grupa Hamas pokrenula iznenadnu ofanzivu protiv Izraela 7. oktobra.

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze ubijen je 9.061 Palestinac.

Izrael je objavio da je u napadima izvedenim iz Gaze ubijeno više od 1.400 Izraelaca, uključujući 315 vojnika, a 5.132 osobe su povrijeđene.

Prema Izraelu, broj vojnika poginulih u sukobima u Pojasu Gaze od 31. oktobra porastao je na 23.

Od 7. oktobra izraelske snage i jevrejski doseljenici na Zapadnoj obali i u Al-Qudsu ubile su 138 Palestinaca.

Gađajući bolnicu Shifa, najveću zdravstvenu ustanovu u Gazi s hiljadama povrijeđenih i civila, izraelska vojska je pogodila i bolnicu Al-Ahli Baptist i Tursko-palestinskog prijateljstva, te bombardovala okolinu bolnice Quds i Indonežanske.