Predstavnici vlasti ponovo glasni nakon novog ubistva žene: “Mijenjati zakone i napustiti ‘duboki konzervativizam i tradicionalizam'”

Novi slučaj gnusnog ubistva žene, femicida, dogodio se jučer u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Anel Bećirović (1989) jučer je u Bosanskoj ulici u naselju Alipašino Polje u Sarajevu oduzeo život svojoj bivšoj nevječanoj supruzi Emiri Maslan (1992) iz pištolja. Bećirović je nakon ubistva pobjegao u naselje Hrasno.

Bećirović je, kako smo i ranije pisali, nedavno izašao iz pritvora. On se u pritvoru upravo nalazio po prijavi ubijene žene za nasilje u porodici. Za to djelo je i osuđen, po sporazumu o priznanju krivnje, na tri mjeseca zatvora.

O svemu se nekoličina političara oglasila još sinoć, a među njima i Edin Forto, ministar saobraćaja i komunikacije Bosne i Hercegovine.

Naše društvo odgaja i uvjerava gomilu razmaženih, nesposobnih, beskorisnih muškaraca da žene postoje da bi njima ispunjavale želje. Onda ti muškarci misle da im se svijet ruši kada ih žene spravom ostave.

Femicid se može kazniti u svakom pojedinačnom slučaju, ali, istovremeno, svaki ubica je potpuno svjestan da sve što radi je protuzakonito. On to radi bez obzira na posljedice. Kako ga spriječiti?

Prava borba protiv femicida će početi kad kao društvo napustimo duboki konzervativizam i tradicionalizam i kada napokon počnemo od malih nogu učiti dječake da nisu, niti će ikad biti, ni jedan jedini milimetar ispred djevojčica”, naveo je Forto.

Oglasila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je navela kako nas sve iznova šokiraju slučajevi femicida koje nas povrijedi i uznemiri našu ljudskost do krajnjih granica.

Jasno je da nasilje nad ženama ne možemo spriječiti niti iskorijeniti postojećim propisima, zakonima i praksom, i da je to postala naša svakodnevnica.

Zato apelujem još jednom na sve nivoe vlasti da mijenjamo zakone i praksu i obeshrabrimo zlo i prije nego se desi. U ime Grada Sarajeva upućujem saučešće porodici ubijene djevojke”, napisala je gradonačelnica.