Sebija Izetbegović danas će biti smjenjena, poznato i ko će biti njen nasljednik

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog Centra u Sarajevu (KCUS), danas će biti smijenjena.

Kako saznaje N1, na sjednici Upravnog odbora KCUS-a danas u 16 sati na dnevnom redu će se naći prijedlog odluke o razrješenju generalne direktorice i imenovanje vršioca dužnosti generalnog direktora najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini.

Prema daljim saznanjima, poznato je i ko će je naslijeti. “Tron” na KCUS-u zauzet će doktor Alen Pilav.

Na sjednici koja je održana 30. oktobra Upravni odbor KCUS-a je donio odluku o pokretanju postupka za razrješenje generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović prije isteka mandata.

Izetbegović se na odluku izjasnila navodeći da je zahtjev za njenu smjenu nezakonit kao i imenovanje novog Upravnog odbora KCUS-a, jer je, kako je navela, izvršeno bez prijedloga federalnog ministra.

Ipak, na današnjoj sjednici, kako saznaje N1, Upravni odbor će je smijeniti, a osim imenovanja novog v.d. Alena Pilava. raspravljat će se i o kandidatima za direktora KCUS-a. Prijave na konkurs su poslali Ismet Gavrankapetanović, Mevludin Mekić, Alen Pilav i Sanela Salihagić.

Primarijus Alen Pilav dr. sc. med., specijalista je opšte hirurgije i subspecijalista torakalne hirurgije.

Dr. Pilav je doktor medicinskih nauka i priznati stručnjak iz oblasti torakalne hirurgije. Na KCUS-u je zaposlen od 1992. kada je kao apsolvent na Ortopedskoj klinici KCUS-a pomagao u zbrinjavanju ranjenika u opkoljenom gradu, uz paralelan angažman u Armiji RBiH.

Dr. Pilav predaje na katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta SSST u Sarajevu. Vrhunski je hirurg koji je u svakodnevnu torakohiruršku praksu uveo niz novih procedura. Iza sebe ima tridesetogodišnje iskustvo u medicini i radu s pacijentima te ogroman broj uspješnih operacija, koje spadaju u kategoriju najtežih zahvata.

Član je Evropskog udruženja torakalnih hirurga, Evropskog respiratornog udruženja, Evropskog udruženja endoskopske hirurgije i Udruženja endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine. Također je član i Upravnog odbora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, a ranije je bio član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ima vrlo blisku suradnju s torakalnim hirurzima regije i Evrope, a posebno s torakalnim hirurzima Slovenije (KCU Ljubljana) s kojima već neko vrijeme radi na razvoju programa transplantacija pluća. Neke kompleksne operacije je planirao i izvodio u suradnji sa doktorima iz drugih centara iz Evrope.

Jedan je od najaktivnijih lobista za vraćanje transplantacija na KCUS i pridruživanje Bosne i Hercegovine programu Eurotransplant. Pristupanje ovom programu bi pacijentima omogućilo dobijanje organa neophodnih za nastavak života.

Ovaj proces su uspjeli pokrenuti i inicijativa je prošle godine jednoglasno usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH. Trenutno se čeka da Ministarstvo civilnih poslova BiH pošalje zvanično pismo namjere za priključenje Eurotransplantu, što je prvi korak procesa priključenja.