U EUFOR-u održana svečanost podizanja zastave povodom povratka Švedskog kontingenta u bazu Butmir

Komandant EUFOR-ove operacije ALTHEA generalmajor Helmut Habermayer predvodio je svečanost podizanja zastave kojom je izražena dobrodošlica Švedskoj, čije će snage ubuduće biti u sastavu EUFOR-a.

Svečanost je održana na 28. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i predstavlja snažan izraz kontinuirane posvećenosti Evropske unije Bosni i Hercegovini (BiH).

Švedska zastava predstavlja 23. zemlju koja se obavezala na pružanje podrške vlastima i građanima BiH pri očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Prva sekretarka ambasade Švedske u BiH gđa Elin Fredriksson je u svom obraćanju s ponosom istakla da je Švedska posvećena “daljnjem jačanju Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU ”.

Prva sekretarka je takođe naglasila dugogogodišnje i duboke kulturne veze između dvije zemlje i činjenicu da oko “100.000 građana porijeklom iz BiH trenutno živi u Švedskoj ”.

U svom obraćanju tokom svečanosti, komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer je izjavio da “prisustvo Švedske u zemlji simbolizuje privrženost i volju svih evropskih država, izrazivši ”ponos historijom mirovnih misija širom svijeta”.

EUFOR je snažan, sposoban i pouzdan partner BiH i ostaje posvećen pružanju podrške vlastima BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.