Ministar Šteta nakon potpisivanja ugovora: Trolejbus se vraća u Vogošću nakon 30 godina

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i predstavnik izvođača radova turske kompanije Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. Volkan Okur Yilmaz potpisali su danas ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji trolejbuske mreže do Vogošće.

Ministar nije krio zadovoljstvo i najavio je da će se trolejbus vratiti u Vogošću nakon 30 godina.

Trolejbus se vraća u Vogošću nakon 30 godina. Tokom rata mreža je uništena, krećemo u njenu obnovu odlučno i hrabro, ne razmišljajući o razlozima zašto se ovo nije uradilo mnogo ranije. Ponosan sam što krećemo s realizacijom još jednog projekta koji će promijeniti sliku Sarajeva.

Nabavljamo nova vozila, trolejbusom ćemo spojiti Vogošću s centrom Sarajeva i nastavit ćemo raditi na projektima koji će unaprijediti životni standard svih građana Kantona Sarajevo“, kazao je ministar Šteta.

Projektom je predviđena izgradnja kontaktne mreže u dužini od 8,6 kilometara, postrojenja elektrovučnih podstanica, saniranje i obnova postojećih, te izgradnja novih stubova kontaktne mreže.

Izvođač radova je turska kompanija, čiji predstavnici su zadovoljni što su dobili priliku da rade posao u Sarajevu.

Izrazili su zahvalnost na dobroj saradnji i naglasili da će realizacija projekta ići u skladu sa svim planovima.

Vrijednost projekta je 9.372.945,89 EUR-a s PDV-om, a sredstva su obezbijeđena putem zajma kod Evropske investicione banke.