U Europu stiže “arktička eksplozija”, temperature će biti daleko ispod nule

Meteorolozi prognoziraju da će temperature u raznim dijelovima Evrope pasti ispod nule, što označava početak novog hladnog talasa koji nam dolazi.

Stiže nam ‘arktička eksplozija’. Jaka kiša i oluje moguće su u mnogim dijelovima Starog kontinenta“, kaže Ejdan MekGivern iz britanske Kancelarije za meteorologiju.

Kada je reč o Britaniji, „arktička eksplozija“ će proširiti na veći dio zemlje tokom sljedećih nekoliko dana.

Na sjever i istok donijeće vrlo jake vjetrove i snježne pljuskove. Temperature će uglavnom biti stepen ili dva iznad ili ispod nule.

Prognoza za naredne dane u BiH

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme.

U drugom dijelu dana kiša se očekuje u većem dijelu zemlje, na planinama i snijeg. U noći na subotu i u nizinama će kiša prelaziti u susnježicu ili snijeg, osim na jugu zemlje, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar će biti slab južnog smjera. U poslijepodnevnim i večernjim satima vjetar mijenja smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13, na jugu do 16 stepeni.

U Sarajevu će biti oblačno. Slaba kiša se očekuje u poslijepodnevnim i večernjim satima koja će tokom noći preći u susnježicu ili snijeg. Najviša dnevna temperatura zraka oko 9 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometerološkog zavoda BiH.

U subotu, sutra, preovladavat će pretežno oblačno vrijeme. Većinom će padati susnježica ili snijeg, u nizinama može padati i kiša. U većem dijelu Hercegovine u drugoj polovini dana razvedravanje.

Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne bura. Temperatura zraka većinom između 0 i 5 °C, na jugu zemlje od 7 do 11 °C.

U nedjelju će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena se očekuje u Hercegovini, Krajini i jugozapadu Bosne. U oblačnijim područjima može padati slab snijeg, većinom prije podne i sredinom dana. Tokom noći na ponedjeljak izvedriće se širom zemlje.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Tokom noći na ponedjeljak vjetar mijenja smjer na jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0 °C, na jugu do 3 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5 °C, na jugu do 10 °C.

U ponedjeljak se očekuje novo naoblačenje koje bi tokom noći na utorak uslovilo kišu u nizinama i snijeg u višim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -7 i -2 °C, na jugu do 2 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 7 °C, na jugu do 10 °C.

U utorak u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom u nizinama i snijegom u višim područjima. U večernjim satima i u nizinama će kiša prelaziti u susnježicu ili snijeg, osim na jugu zemlje.

Vjetar umjerene jačine, jugo prije podne. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na sjever i sjeverozapad. Temperatura zraka većinom između 2 i 7 °C, na jugu zemlje od 8 do 12 °C.