U Kanadi svečano obilježen Dan državnosti BiH

Gradonačelnici Ontaria, Kalgaria, Hamiltona, Frederiktona, Edmontona, Halifaksa, Toronta, Stoni Kriga, Londona, Otave, Viktorie su poslali čestitke povodom jednog od najvažnijih državnih bosanskohercegovačkih praznika – Dana državnosti BiH.

Kako je saopćeno iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), gradonačelnici su istaknuli važnost ZAVNOBIH-a, koji je obnovio državnost BiH u svojim historijskim granicama i ponovo afirmirao njen multietnički i multikulturni karakter.

Također, isticali su važnu ulogu bh. dijaspore u njihovim gradovima i Kanadi uopšte, te značaj Kanade u očuvanju mira i bezbjednosti, kao i ekonomskog, političkog i kulturnog razvoja BiH“, navode iz IGK-a.

Po prvi put poslije više godina čestitka je stigla i iz Ambasade BiH u Otavi koju je poslala savjetnica Daniela Čolić.

Također, gradovi Hamilton i Kalgari su u znak poštovanja prema državi BiH ispred gradskih skupština podigli bh. zastavu.

To što kanadski gradonačelnici čestitaju jedan od najvažnijih državnih praznika je jasna poruka da poštuju državu BiH, njen suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i državno pravni kontinuitet. Jasna poruka negatorima države BiH“, poručuju iz IGK-a.