Zukan Helez stigao u Tužilaštvo BiH i daje izjavu: “Imam puno informacija, sve ću da kažem”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez stigao je u Tužilaštvo BiH.

Podsjetimo, u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine formiran je predmet u Odjeljenju za terorizam u okviru kojeg je pozvan ministar odbrane BiH Zukan Helez da da iskaz.

Kazao je kako će danas sve ispričati Tužilaštvu BiH.

Podsjetimo, prošle sedmice Helez iznio tvrdnje o postojanju vojnih kampova u istočnom dijelu BiH.

Rekao je da na području Rogatice, u istočnoj BiH, i području planine Maglić postoje vojni kampovi za obuku, za koje tvrdi, da posjeduje i fotografije.

Helez: “Dva događaja vezana za NATO, na najvišem nivou, biće održana u BiH naredne godine”

Podsjetimo, u Sarajevu je danas održana konferencija za medije povodom obilježavanja 1. decembra – Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Tom prilikom se, između ostalih, obratio i ministar odbrane BiH, Zukan Helez. Govorio je o promjenama unutar Oružanih snaga BiH u posljednjih deset mjeseci otkako traje njegov mandat, kao i o planovima za budućnosti.

Jedna od stavki koju je Helez naglasio na početku su povećana primanja pripadnicima, kao i povećan ukupni budžet.

Time smo vratili interes u Oružane snage BiH”, naveo je Helez, zahvalivši se i partnerima.

Dodao je da se otpočelo i sa višegodišnjim projektom nabavke novih uniformi, na čemu će raditi domaće firme.

Pored dešavanja na domaćoj sceni, Helez kaže kako je intenzivno radio i na međunarodnom planu.

Lobirao sam za pomoć država koje su nam partneri upravo za opremanje Oružanih snaga BiH. Kao rezultat želim da istaknem najvažnije – na računu u SAD-u za helikoptere je 44 miliona dolara, to je već odobreno, čekamo tu isporuku u narednom periodu”, rekao je Helez.

Bilo je riječi i o podmlađivanju kadra, pa će, tvrdi Helez, do kraja godine biti ukupno primljenih novih 664 vojnika u OS BiH.

Želim da istaknem i da imamo izuzetnu saradnju sa NATO savezom. Posjeta generalnog sekretara Jensa Stoltenberga govori da NATO računa na BiH, da im je BiH interesantno područje. Dva događaja koja slijede, na najvišem nivou, u narednoj godini a koji su vezani za NATO – održat će se u Bosni i Hercegovini. To su NATO simpozij i Partnerska koordinacijska konferencija. Poslije samita NATO-a, to je drugi nivo kada je NATO U pitanju. S ponosom ističem da smo im u fokusu”, saopštio je Helez.

Kao jednu od najsvjetlijih tačaka istaknuo je ekipe deminera, dodavši kako će uskoro stići 68 automobila – radi se o donaciji Evropske unije u visini od 10 miliona eura.