Asja Zara Lagumdžija osvojila nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Marakešu

Nakon devet dana žiri kojim je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oskara, Jessica Chastain, je objavio dobitnike ovogodišnjeg, 20. filmskog festivala u Marakešu nakon pregledanih 14 filmova u zvaničnom takmičarskom programu.

Nagradu za Najbolju žensku ulogu je dobila Asja Zara Lagumdžija za ulogu u filmu “Ekskurzija” rediteljice Une Gunjak.

Pored predsjednice žirija Chastain članovi žirija su bili i osam svjetski priznatih filmskih umjetinka, glumca, glumica, rediteljki i reditelja (SAD, Australija, Francuska, Švedska, Velika Britanija, Iran, Egipat, Maroko) sa pet kontinenata.

Za najbolji film je proglašen “ The Mother of All Lies”, nagradu žirija su podijelili “Hounds” i “Buy Buy Tiberius”, najbolja rediteljica Ramata-Toualaye Sy za film “Banel & Adama” te za najbolju mušku ulogu Nehir Tuna za ulogu u filmu “Dormitory”.

Nagrađeni filmovi su ispred svojih zemalja kandidovani za nagradu Oskara.

Ovogodišnji festival je dodijelio posebne nagrade danskom glumcu Mads Mikelsenu i marokanskom reditelju Faouzi Bensaidi.

Među učesnicima festivala ove godine su bili svjetski poznati dobitnik Oskara, američki reditelj Martin Scorsese i glumac Willem Dafoe.

Na festivalu je prikazano 75 filmova iz 36 zemalja koje je pratilo 518 novinara i snimatelja iz 163 akreditovana medija sa 6 kontinenata.