BH Meteo: “Vremenska klackalica za vikend u našoj zemlji, danas orkanski udari vjetra a sutra već mraz”

Pred nama je prava temperaturna klackalica, tačnije velike temperaturne oscilacije uz snažne udare vjetra.

To je u najkraćim crtama opis vremena ovih dana.

U subotu, danas, i dalje vjetrovito i neuobičajeno toplo uz promjenjivu oblačnost. Od sredine dana i poslijepodne prolazna kiša pa i pljuskovi sa grmljavinom izgledni u većem dijelu zemlje. Ponajprije u Hercegovini i zapadnom dijelu Bosne.

Jugo u dodatnom jačanju i širom zemlje imat će umjerene, jake pa i olujne udare od 40 do 80 km/h, u višim krajevima do 110 km/h. vjetar u slabljenju krajem dana i u noći na nedelju.

Od jutarnjih sati subote pa do poslijepodne tog dana vrhunac vjetra uz jake do olujne udare vjetra jačine uglavnom 50-70 km/h.

Ponegdje moguća lokalno pojava orkanskih udara vjetra od oko 90 km/h, što bi donijelo probleme i štete.

Nedjelja, sutra, sa sjeverozapada osjetno zahlađenje i pad temperatura koji će najprije zahvatati Krajinu a tokom dana i veći dio ostatka zemlje. Uz hladniji vazduh očekuju se prolazno padavine u manjim količinama, u obliku susnjezice i snijega u Bosni i kiše u nizinama Hercegovine.

Bez većih količina snijega tako da će samo lokalno doći do formiranja snjeznog pokrivača ponajprije u Krajini. Nizine krajnjeg sjevera i sjeveroistoka Bosne i pojedine kotline centralne i istočne Bosne bez snježnog pokrivača kao i dobar dio Hercegovine.

U večernjim satima i noći na ponedeljak postepeno razvedravanje tako da će uslijediti umjeren do jak mraz do jutarnjih sati ponedjeljka javlja BHMETEO.BA