Rješava se pitanje objekta bivšeg Armijskog medicinskog centra u Općoj bolnici, koristit će se za realizaciju projekta veteranskog odjela

Na sastanku ministra zdravstva Kantona Sarajevo Enisa Hasanovića s ministrom za boračka pitanja Omerom Osmanovićem, direktorom Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo Ismetom Gavrankapetanovićem i direktoricom JU Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Almom Bungur razmatrana su pitanja vezana za korištenje prostora bivšeg Armijskog medicinskog centra u Općoj bolnici.

Navedeni objekt je u vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i ustupljen je na korištenje Zavodu za javno zdravstvo KS u periodu hitnih javnozdravstvenih događaja u pandemiji.

Zavod za javno zdravstvo KS je naknadno potpisao Sporazum s Općom bolnicom za korištenje objekta kao izolatorija do okončanja pandemije. Završetkom pandemije, a s obzirom na značajna ulaganja u renoviranje prostora, planira se uspostava bolničkog odjela za veterane u saradnji s Ministarstvom za boračka pitanja KS.

U koordinaciji s Vladom FBiH i premijerom Nikšićem, predviđeno je da Zavod za javno zdravstvo vrati ovaj prostor Vladi Federacije, nakon čega će ga Vlada FBiH ustupiti Općoj bolnici za osnivanje veteranskog odjela.

Ministar Hasanović je istakao nužnost pronalaženja rješenja za nedostatak adekvatnog prostora Zavoda za javno zdravstvo KS.

Nedostatak prostornih kapaciteta ograničava njihovu sposobnost da u potpunosti pružaju usluge koje su zakonski propisane i neophodne za stanovništvo Kantona Sarajevo.

Istaknuto je kako će se nastaviti usko surađivati s relevantnim institucijama, kako bi se pronašlo optimalno rješenje za osiguranje prostora za Zavod za javno zdravstvo KS, istovremeno omogućujući uspostavu veteranskog odjela u Općoj bolnici s ciljem pružanja bolje zdravstvene njege za borce i veterane.

Ministar Osmanović je iskazao veliko zadovoljstvo zbog činjenice da je ministar Hasanović preuzeo odgovornost i nastavio realizaciju važnih projekata koji će poboljšati zdravstvenu zaštitu braniteljskoj populaciju u Kantonu Sarajevo.

Također se zahvalio i dr. Gavrankapetanoviću, saborcu koji nedvojbeno pokazuje empatiju prema ovoj osjetljivoj kategoriji, i podržava zajedničke inicijative.

Podsjetio je i kako su u ovoj godini potpisani sporazumi, kojima je Ministarstvo za biračka pitanja sa milion konvertibilnih maraka podržalo otvaranje Veteranskog odjela u Općoj bolnici, dok je sa 300.000 KM podržano osposobljavanje Dnevne bolnice za PTSP pri Psihijatrijskoj klinici KS, te konstatovao kako je to zaista veliki iskorak ka poboljšanju zdravstvenih usluga za sve naše branitelje.