Dramatično spašavanje GSS-a na Visočici: Turisti nakon što su proveli noć na planini pozvali pomoć

Pripadnici Gorske službe spašavanja Stanica Sarajevo zaprimili su poziv od strane četiri strana državljanina koji su izgubljeni na planini Visočici.

Četiri mlađe osobe, strani državljani, su jučer, ponukani lijepim vremenom krenuli na planinarenje bosanskim planinama.

Obzirom na lijepo vrijeme krenuli su nedovoljno pripremljeni za zimske uslove ne znajući ćud bh. planina.

Negdje u popodnevnim satima ih je uhvatilo nevrijeme i izgubili su orjentaciju. Kasno navečer kada je počeo da pada snijeg uspjeli su da pronađu sklonište na planini i tu provedu noć.

Ujutro su pokušali da pronađu put međutim bezuspješno i obzirom na teške vremenske uslove jedan od izgubljenih je počeo da osjeća zdravstvene tegobe te su odlučili da se vrate na posljednju poznatu tačku tj. bivak u kojem su proveli noć.

Nakon povratka u bivak, s obzirom na zdravstveno stanje jednog od njih, te da sami nisu u mogućnosti pronaći put nazad na sigurno, pozvali su Gorsku službu spašavanja.

Stanica Sarajevo odmah je aktivirala Dežurni Tim i krenula u akciju spašavanja kako bi izvršla evakuaciju unesrećenih.

Spasioci su se kretali prema bivku pješke i uz pomoć motornih sanki jer su putevi zameteni i nije moguć pristup drugim vozilima, te su uspješno stigli do unesrećenih.

Nakon utvrđivanja zdravstvenog stanja unesrećenih odlučit će se o načinu i vrsti evakuacije. O samom toku akcije je upoznat i Operativni centar kantonalne Civilne zaštite.