Tokom noći će u BiH temperature pasti i za 20 stepeni Celzijusa, poznato gdje se može očekivati snijeg

Bosna i Hercegovina posljednjih nekoliko dana bila je pogođena snažnim južnim vjetrom koji je uslovio poprilično visoke temperature za ovaj period godine.

U dijelovima naše zemlje temperature su raste i do 20 stepeni.

Vjetar je puhao od 50 do 80 kilometara na sat zbog čega je za cijelu zemlju bio upaljen narandžasti meteoalarm.

Vjetar se posljednjih sati polako smirivao, a, prema prognozama BHmeteo.ba, u narednim satima očekuje se postepeno slabljenje i prestanak vjetra posvuda.

Uporedo sa sjeverozapada pristiže osjetno hladniji vazduh. Za nekoliko sati u Krajini (sjeverozapad BiH) snijeg.

Sutra osjetno zahlađenje zahvata i ostatak zemlje, temperature za oko 20 stepeni niže u odnosu na danas. Lokalno će biti i snijega, ali bez prizora kao u Njemačkoj. Nikakve značajne snježne padavine nas ne očekuju, a dobar dio nizina ga u ovoj turi neće ni dobiti.

U svakom slučaju, zdravije vrijeme nam predstoji uz temperature primjerenije dobu godine. U ponedeljak ujutru nešto jači minusi i mraz širom zemlje“, naveli su na Facebook stranici.

I Federalni hidrometeorološki zavod objavio je da će sutra u BiH preovladavati pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne.

U prvom dijelu dana u većem dijelu Bosne slab snijeg ili susnježica, a u Hercegovini kiša, a u drugom slab snijeg na istoku i jugoistoku Bosne i kiša na jugoistoku Hercegovine. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Temperatura zraka u Bosni između -2 i 4, a Hercegovini od 6 do 12 stepeni“, istaknuto je.

U Sarajevu će sutra biti pretežno oblačno vrijeme sa snijegom, dok će temperatura zraka biti između 0 i 1 stepen.