Dan žalosti na Palama povodom tragične smrti majke i osmogodišnje kćerke u požaru

U Palama je danas Dan žalosti zbog tragične smrti osmogodišnje djevojčice i njene majke koje su stradale u požaru koji je zahvatio njihovu kuću u naselju Mokro.

Zvanični uzrok nesreće vještaci protivpožarne zaštite saopštiće nakon detaljnih analiza za nekoliko dana.

Načelnik Pala Boško Јugović rekao je da će opština i grad Istočno Sarajevo zajednički pronaći rješenje za stambeno zbrinjavanje porodice Terzić iz Mokrog i pomoći da onoliko koliko je to moguće prebrodi sve sa čim se suočila u ovom tragičnom događaju, prenosi RTRS.

Poznati su i identiteti stradalih, a riječ je o Jeleni Terzić (33) i Damjani Terzić (8).

Podsjetimo, kako je ispričao komandir Vatrogasne jedinice Pale Goran Božić, oni su dojavu zaprimili u 00:50 sati.

Izašla je odmah ekipa sa vatrogasnim vozilom, međutim već po dolasku vatra je bila u razbuktaloj fazi. Radi se o dupleks kući i cijela lijeva strana je gorjela.

Odmah smo pozvali pojačanje i kad se uspjelo s lokalizovanjem požara kako bi se moglo ući u kuću, u jednoj od prostorija zatečena su ugljenisana tijela jedne odrasle osobe i jednog djeteta“, kazao je Božić.

Kako se od komšija moglo čuti, prije dolaska vatrogasaca, otac je iz kuće uspio spasiti dvoje djece i to tako što je jedno bacio kroz prozor, a drugo iznio.

Nažalost, vatra se potom toliko razbuktala da se do žene i djevojčice više nije moglo doći.

U prizemlju kuće također su bili djed i baba, koji su probuđeni i na vrijeme su spašeni vatrene stihije.

Najveći uzrok tragičnog ishoda, kako smatra naš sagovornik, je to što se sve odigralo tako kasno u noći i što su ukućani, a i komšije vjerovatno spavali kada je došlo do izbijanja požara.

Njegovo gašenje trajalo je četiri sata, a jutros su na mjestu događaja policija i vještak protivpožarne struke, koji će obaviti uviđaj, nakon čega će biti poznato šta je uzrokovalo izbijanje vatre.