Građani se večeras okupljaju u Sarajevu u znak sjećanja na ubijenog Farisa Pendeka

Faris Pendek, 19-godišnji maturant Pete gimnazije koji je ubijen na Otoci prije dva dana, danas će biti ispraćen na vječni počinak.

Faris Pendek je imao 19 godina. Bio je odlikaš, gimnazijalac koji je s prijateljima izašao pojesti doner. Umjesto da bira matursko odijelo, njegovi roditelji su mu kupili ćefine. Umjesto biranja fakulteta, Farisa će roditelji spustiti u kabur“, ovako glase statusi građana Sarajeva koji su ogorčeni nakon što se dogodilo još jedno ubistvo na ulicama, ponovo nakon što je nekoliko puta rečeno “nikada više”.

Prijatelji i poznanici se opraštaju od premladog Farisa koji je ubijen u nedjelju navečer.

Njegovi školski drugovi, pozvali su večeras građane Sarajeva na skup ispred Osnovne škole “Osman Nakaš” u 20:30 sati, kako bi odali počast Farisu.

Danas će Faris Pendek biti ukopan na gradskom groblju Vlakovo. Dženaza i ukop biće obavljeni u 13 sati.

Podsjetimo, ugledni sarajevski profesor Vedran Zubić oglasio se na društvenim mrežama povodom ubistva 19-godišnjeg mladića Farisa Pendeka na Otoci.

Ubijen je momak, maturant Pete. Ubijen je dečko od 19 godina. Ubijeni su svi oko njega. Roditelji. Prijatelji. Ubijen je! Tuga“, poručio je Zubić.

Kazao je da se ne mogu godinama (od)uzimati ovlasti policije, degradirati obrazovanje i vezati ruke odgoju.

Ne možete se godinama diviti lokalnim kabadahijama, od lopova praviti uzore i od animir dama zvijezde! Ne možete godinama žmiriti i pustiti da neki mogu sve, a vi da šutite! To dođe na naplatu!

Sve dok svaka ‘šuša’ nosi pištolj svi ćemo biti nesigurni! I pustite mi ‘šuplje’ ne može se ništa uraditi. Naravno da može. I Mora! Počivaj u miru Farise“, napisao je Zubić.

Podsjetimo Adem Šuman koji se tereti da je u nedjelju, 28. januara oko 23:35 sati pucao i usmrtio 19-godišnjeg Farisa Pendeka u sarajevskom naselju Otoka, predat je u nadležnost Tužilaštva KS.

MUP KS je u nadležnost Tužilaštva predao i E.G. (1987) i M.S. (2000) koji se terete za krivično djelo Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Kako mediji saznaju riječ je o Elmedinu Gradišiću i Mersimu Saljeviću.

Na gradskom mezarju Vlakovo u srijedu 31. januara u 13 sati klanjat će se dženaza 19-godišnjem Farisu Pendeku koji je ubijen u sarajevskom naselju Otoka.

Za njegovo ubistvo osumnjičen je 23-godišnji Adem Šuman, kojeg su uhapsili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Šuman se predao policiji u prisustvu advokata nakon čega je po proceduri i uhapšen.

U zvaničnom saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo objavljeni su svi detalji ubistva u sarajevskom naselju Otoka.

U nedjelju, 28. januara 2024. godine, oko 23:35 sati, PU Novi Grad obaviještena je da je na raskrsnici ulica VII transverzala i Bulevar Meše Selimovića došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane NN muškarca.

Izlaskom na mjesto događaja, policijski službenici su u ulici VII transferzala zatekli putničko motorno vozilo Citroen, u kojem je bila muška osoba s vidnom povredom u gornjem dijelu tijela.

Ljekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć su u 00:07 sati konstatovali smrt muškarca, za kojeg je utvrđeno da je riječ o F.P. (2005) iz Sarajeva. Vozaču D.K. (2005) i putniku E.R. (2005) su konstatovane lake tjelesne povrede, dok treći putnik iz vozila, B.H. (2005) nije povrijeđen”, navodi se u saopćenju.

Potom su dodali:

Uviđajem je rukovodila tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a obavili su ga pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

U poslijepodnevnim satima, dana 29.01.2024. godine, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom postupajuće tužiteljice, lišili su slobode A.Š., rođen 2000. godine u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ubistvo (član 166. stav 2, tačka b) KZ FBiH) na štetu F.P. (2005).

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela (član 346. KZ FBiH) istog dana su lišeni slobode E.G. (1987) i M.S. (2000), obojica iz Sarajeva.

Osumnjičeni su predati u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS, a policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS, nastavljaju rad na ovom predmetu.”

@sarajevskaseharamedia Poznati su novi detalji, te identitet mladića koji je sinoć izgubio život #Sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #otoka #mupks #policija #farispendek ♬ Dramatic Military – Faid rafanda

Kako mediji saznaju od izvora bliskog istrazi, pucnjavi u kojoj je ubijen mladić prethodio je po svemu sudeći nesporazum u saobraćaju.

Ubijeni mladić sa trojicom svojih drugova nalazio se u vozilu “Citroen”.

Podsjetimo, mladići su se neposredno prije incidenta vraćali iz naselja Miljacka, gdje su bili na doneru.

@sarajevskaseharamedia 19-godišnjak izgubio život na Otoci, policija traga za napadačem #Sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #otoka #mupks #policija ♬ Suspense, horror, piano and music box – takaya

Dolaskom na raskrsnicu ulica VII transverzale – Bulevar Meše Selimovića, prema preliminarnim rezultatima istrage, došlo je najvjerovatnije do sukoba usljed nesporazuma u saobraćaju.

Mladići iz “Citroena” izašli su, kao i vozač drugog automobila, te je došlo do svađe i naguravanja.

Ubijeni mladić se nalazio na zadnjem sjedištu, iza vozača, i, kako se čini, nije uopće izlazio iz vozila.

Vozač drugog auta vratio se u svoje vozilo, a potom, najvjerovatnije iz pištolja, pucao u pravcu “citroena” i pogodio nesretnog mladića, koji je ostao mrtav na mjestu.

Na mjesto događaja odmah je izašla i Hitna pomoć i uprkos pokušajima reanimacije, ubijenom mladiću nije bilo spasa.

Prema saznanjima medija, on, niti njegovi prijatelji, ne prolaze kroz policijske evidencije, kao prekršioci zakona.