Majke Srebrenice i Žepe o slučaju u Brčkom: “Doktor Nebojša Mraović koristio žrtve genocida u istraživanjima”

Jučer je DNK analizom utvrđeno da kosti koje su godinama skrivane u fontani ispred porodične kuće doktora Nebojše Marovića u Brčkom pripadaju žrtvama genocida u Srebrenici.

Slučaj koji je šokirao cijelu Bosnu i Hercegovinu izazvao je veliku pažnju, a reagovale su i majke Srebrenice i Žepe koje su se zapitale zašto nema reakcija političke javnosti i ljekarske komore.

Normalnom čovjeku je nepojmljivo da ljekar, humanista po struci i po opredjeljenju, u svom dvorištu krije kosti svirepo ubijenih žrtava genocida iz Srebrenice. Kako je moguće da doktor koji živi u Brčkom uradi takav zločin, zar dužnost ljekara nije da liječi, pomaže unesrećenima, zar nisu svi ljekari humanisti? E pa nisu!?” saopštile su.

Josef Mengele je započeo epohu dehumanizacije humane profesije u toku drugog svjetskog rata. Na stotine hiljada jevreja je osjetilo bolna nehumana djela doktora Mengela. Brčanski ljekar, Nebojša Mraović, kako kažu iz instituta za nestale osobe, u svom istraživanju je koristio žrtve genocida iz Srebrenice, da bi nakon istraživanja iste zakopao u vlastitom dvorištu.

Užas! Pitamo se zašto šute ljekarske komore? Zašto šuti i politička javnost? Na kraju, zašto šuti predsjednik narodne skupštine RS, Nenad Stevadnić, koji je takođe ljekar. Zar je postupak ljekara iz Brčkog beznačajna stvar?” pitaju iz udruženja.

Ostaci u dvorištu brčanskog ortopeda Nebojše Mraovića zakopane su prije 11 godina, nakon čega je iznad njih izgradio betonsku fontanu.

Ekshumacija kostiju je izvršena 21. septembra pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prema naredbi Suda BiH, a svjedok koji je otkrio lokaciju zakopanih ostataka tvrdi da se radi o žrtvi genocida u Srebrenici iz 1995. godine.

Isti svjedok navodi da su kosti donesene u Brčko dvije godine nakon rata.