Iz Sarajevogasa se oglasili o navodnim prijavama o curenju plina u Binježevu

U sarajevskom naselju Binježevo sinoć je došlo do eksplozije plina u kojoj je jedna osoba smrtno stradala.

Život je izgubio mladić rođen 1996. godine. Kako je poznato, u eksploziji su povrijeđene i dvije osobe.

Jedna osoba je zadobila teške tjelesne povrede opasne po život (muškarac 1967.godište), dok su drugoj konstatovane lakše tjelesne povrede (žena 1966. godište).

Samostalni vijećnik u Općini Hadžići Admir Mujanović ranije je kazao još od 2019. godine se ukazuje na problem, koji bi, prema njegovom mišljenju, mogao biti jedan od uzroka eksplozije.

Također je naveo kako su se mještani ovog naselja često žalili na probleme sa plinskim instalacijama.

Građani su se žalili da im plin ulazi u kuće. Dobio sam informaciju da se i ova porodica žalila da plin curi negdje i to se dešavalo sedam dana ranije. Niko nije poduzeo ništa. Potrebno je da se izvrši sanacija”, kazao je Mujanović.

Iz Sarajevogasa su se medijima oglasili po pitanju ovih navoda, te kazali da posljednjih šest mjeseci nisu imali nikakve prijave iz ovog naselja.

U posljednjih deset dana, Dispečerski centar KJKP “Sarajevogas” nije zaprimio pritužbe građana iz naselja Binježevo a koje se odnose na curenje gasa. Prema evidenciji i registraciji liste poziva Dispečerskog centra, također, u posljednjih šest mjeseci nije bilo poziva iz ovog naselja a koji bi ukazivali na curenje”, kazali su za N1.

Također su istaknuli:

Porodica Delija u čijem se stambenom objektu nažalost desila eksplozija, u posljednjih deset dana, kao ni posljednjih šest mjeseci se nije žalila na curenje gasa niti su uputili bilo kakvu prijavu Sarajevogasu”.

Između ostalog, naveli su kako od 2018. godine su se vršile redovne kontrole prema planu održavanja.

Građani naselja Binježevo od 2019. godine nisu prijavljivali probleme sa unutrašnjim gasnim instalacijama (instalacijama u objektu). Od novembra 2018.godine kada je puštena u pogon ova dionica distributivne gasne mreže, ekipe Sarajevogasa su vršile redovne kontole prema planu održavanja. Također, sve naknadne intervencije, prema prirorodi problema, Sarajevogas je izvršavao prema internim procedurama uz obavezne kontrole izvedenih radova”.