Doktorica UKC Tuzla osuđena na godinu dana zatvora zbog smrti 15-godišnje Maide Džafić

Općinski sud u Tuzli osudio je prvostepeno doktoricu Melihu Zahirović Suljić, specijalistu infektologa s Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, na godinu zatvora uz obavezu da plati sudske troškove te po 20.000 KM ocu i majci preminule 15-godišnjakinje Maide Džafić.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona dr. Meliha Zahirović Suljić optužena je za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje, koje je uzrokovalo smrt petnaestogodišnje Maide Džafić iz Gračanice u augustu 2020. godine u UKC-u Tuzla.

Podsjećamo, djevojčica je na UKC-u Tuzla preminula 8. augusta, a njeni roditelji od početka tvrde da je preminula zbog greške ljekara.

Roditelji tvrde da je Maida tačnu dijagnozu leptospiroze, na Infektifnoj klinici UKC-a Tuzla, dobila tri dana nakon smrti, a prije toga je mjesec ležala na tri klinike.

Zahirović-Suljić se optužnicom tereti da je u priodu od 10. jula do 8. augusta 2020. godine kao specijalista infektolog u Klinici za zarazne bolesti bila svjesna da je maloljetna pacijentica sa nejasnim febrilnim stanjem i da se kao takva treba hospitalizovati isključivo u ovoj Klinici.

Ona nije izvršila prijem pacijentice radi pravilne i blagovremene dijagnostike i liječenja te je došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja maloljetnice i njene smrti.

Dakle, kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost, iz svjesnog nehata (svjesna da može doći do određenih posljedica, ali olako držeći da do istih neće doći), primijenila je očito neprikladan način liječenja pa time prouzrokovala znatno pogoršanje postojećeg zdravstvenog stanja uslijed čega je nastupila smrt maloljetne pacijentice”, naveli su iz Tužilaštva TK.

Doktorica nije prisustvovala izricanju presude koja je prvostepena i na nju je dozvoljena žalba.

U Tuzli je održano i nekoliko protesta pod nazivom “Pravda za Maidu”, ana Facebooku je već tri godine aktivna istoimena grupa.