Meteorolozi najavili rast temperatura za narednih period, dostizat će i do 15 stepeni Celzijusa

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovoj prognozi jutarnji minusi i mraz u Bosni će nas narednih dana jedini podsjećati da se kalendarski nalazimo još u zimskom godišnjem dobu.

Suho i stabilno sa malom do umjerenom oblačnošću u centralnim i sjevernim područjima preovladavat će u Bosni i Hercegovini do kraja januara i u prvoj sedmici februara.

U kotlinama i duž riječnih tokova u Bosni, u prijepodnevnim satima moguća je magla koja bi mogla biti nekad i dugotrajnija.

Temperature zraka biće u laganom porastu, tako da će se jutarnji minusi u dane vikenda zadržati samo u višim područjima.

Minimalne temperature zraka do kraja radne sedmice varirat će između -5 °C i 1 °C u Bosni, u Hercegovini od 1 °C do 5 °C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 4 °C i 9 °C, na jugu zemlje do 14 °C.

Za vikend, uz blago povećanje naoblake očekivane minimalne temperature bit će od -1 °C do 4 °C u Bosni, na jugu do 6 °C. Maksimalne temperature uglavnom do 12 °C u Bosni i 16 °C u Hercegovini.

Od ponedjeljka (05. februar) uz stabilne vremenske prilike i jačanjem juga izvjesno je i povećane temperature zraka. Jutarnje temperature uglavnom iznad 0 °C, a najviše dnevne do 15 °C.