U Turskoj počelo suđenje zbog urušavanja zgrada u zemljotresu, kazne više od 20 godina zatvora

U Turskoj je danas počelo prvo veliko suđenje povezano sa odgovornima za izgradnju zgrada koje su se srušile u dva velika zemljotresa u februaru 2023. godine kada je poginulo više od 50.000 ljudi.

Saslušanje u gradu Adijamanu na jugositoku zemlje uključuje 11 optuženih kojima se na teret stavlja “svjesni nemar” u nadgledanju gradnje hotela Isijas, javlja AFP.

Petorica od 11 optuženih, uključujući vlasnika hotela, uhapšeni su i optuženi za zločine zbog kojih bi mogli da budu osuđeni na više od 20 godina zatvora.

U urušavanju hotela nastradala su 24 učenika sa sjevera Kipra koja su u Tursku doputovala na đački turnir u odbojci.

U rušenju zgrade hotela stradale su ukupno 72 osobe — od kojih 39 sa sjevernog Kipra.

U optužnici se navodi da je zgrada nezakonito pretvorena iz rezidencije u hotel 2001. godine, a da je hotel nelegalno podigao dodatni sprat na devet dozvoljenih prvobitnim planom.

Među tužiocima je premijer Sjevernog Kipra Unal Ustel.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izašao je politički nepovrijeđen iz katastrofe, pobijedivši na izborima nekoliko mjeseci nakon zemljotresa, konstatuje AFP.

Turska policija uhapsila je oko 200 ljudi zbog navodno loše gradnje zgrada neposredno nakon prvog zemljotresa jačine 7,8 stepeni.

Erdoganovi kritičari tvrde da je većina glavnih turskih građevinskih kompanija i kompanija za nekretnine uspostavila bliske odnose sa vladajućom strankom AKP tokom njegove 21-godišnje vladavine.