Iz voza u Parizu nestala torba o kojoj ovisi sigurnost hiljade ljudi

Kako javlja francuska televizija BMFTV, kompjuter i USB ključevi koji sadrže sigurnosne planove Olimpijskih igara ukradeni su iz voza na kolodvoru Gare du Nord i otvorena je istraga.

Radi se o velikom izazovu pet mjeseci prije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu.

Zaposlenik pariške gradske vijećnice javio se ovog ponedjeljka, nakon što je primijetio krađu svoje torbe nekoliko trenutaka nakon što se ukrcao na voz koji je krenuo za Creil sa stanice Gare du Nord u Parizu, doznaje BFMTV iz policijskog izvora .

Bilo je 19:30 kada je ovaj 56-godišnji inženjer otvorio vrata policijske postaje Gare du Nord kako bi prijavio krađu koju je upravo pretrpio, prije nego što je opisao sadržaj svoje torbe.

Unutra je, ispričao je, bilo poslovno računalo i dva USB ključa s osjetljivim podacima, među kojima su i planovi za osiguranje ovogodišnjih ljetnih Olimpijskih igara.

Konkretno, riječ je o sigurnosnim planovima za Olimpijske igre za gradsku vijećnicu u Parizu, koja planira rasporediti gotovo 2.000 agenata, uključujući policajce, za vrijeme trajanja Olimpijskih igara (26. srpnja) do 11. augusta).

Prema prvim istragama, krađa se dogodila između 18:30 i 19 sati dok je žrtva sjedila u vozu, parkiranom na peronu 18 Gare du Nord.

Zaposlenik je u prijavi naveo da je torbu stavio u pretinac iznad svog sjedišta prije nego što je primijetio njezinu krađu dok se spremao promijeniti voz.

Za istragu su nadležni istražitelji regionalne sigurnosti prometa (SRT). Koriste se slike video nadzora sa Gare du Nord.

Pariška gradska vijećnica nije odmah komentirala događaj.

Tokom Igara, koje se održavaju od 26. jula do 11. augusta, bit će angažirano dvije hiljade policajaca i oko 35.000 zaštitara.

Pariz je bio poprište teorirstičkih napada velikih razmjera, poput napada u Bataclanu 2015. kada su islamistički ekstremisti upali u muzičku dvoranu i pucali na terase kafića, ubivši 130 ljudi.