Komunalni radnici protestuju u pet do 12 ispred Vlade KS: “Nemaju sluha prema radnicima, neće imati ko da održava Sarajevo”

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBiH – Kantonalni odbor Sarajevo zakazao je protest radnika komunalne privrede u pet minuta do 12 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Naveli su ranije da će svim sredstvima braniti interese svojih članova.

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBiH – Kantonalni odbor Sarajevo počeo je pregovore o potpisivanju novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama radnika i poslodavaca u oblasti komunalne privrede u KS, s obzirom da je važeći Kolektivni ugovor istekao 31. decembra 2023. godine.

Vlada Kantona Sarajevo i Pregovarački tim Vlade nemaju sluha prema radnicima komunalne privrede te ne žele udovoljiti zahtjevima Sindikata da se povećaju plaće komunalih radnika za 100,00 KM”, ranije je naveo Sindikat u saopćenju za javnost.

Dodaje da su donijeli odluke o daljnjim koracima i to pokretanje tužbi, podnošenje inspekcijskih prijava prema firmama koje su prekršile zakonske obaveze, organizovanje štrajka upozorenja te generalnog štrajka na nivou svih komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

“Ministrima plata veća za 500 KM, a nama ponudili 50 KM, više neće imati ko da održava Sarajevo”

Rasim Ljucević iz ovog Sindikata ispričao je kako su tekli pregovori sa pregovaračkim timom iz Vlade KS, te koje su odluke donijeli.

Kolektivni ugovor komunalaca je istekao 31.12. Pregovori su išli traljavo, zato što pregovarački tim Vlade KS je rijetko zakazivao sjednice. Datuma 15.2. je bio zadnji dan da se potpiše kolektivni ugovor. On nije potpisan. Vlada je ponudila povećanje 50 KM za period dvije godine.

Sve grane su u KS potpisale kolektivni i ostvarili veća povećanja. Ministrima je plata povećana za 500 KM, a nama komunalcima ponudili su 50 KM. Naš zahtjev je bio 100 KM,uzimajući inflaciju i sve ostalo, i to je mizerno povećanje. Oni nisu imali sluha”, pojasnio je Ljucević propale pregovore sa Vladom KS.

Najavljuju 29.2. proteste ispred zgrade Vlade KS, te poručuju da komunalci neće odustati od svojih zahtjeva.

Spominju da NK radnici imaju oko 1200/1300 KM platu. Za vašu informaciju NK/PK imaju oko 900 KM, to je sa prošlogodišnjim povećanjem. KV radnici 1100-1200 KM, SSS 1300-1400 KM”, rekao je Ljucević, dodajući da je komunalcima do grla, te da svakodnevno trpe radeći u najtežim uslovima.

Kazao je i da kad se raspiše konkurs za NK, da u 90 posto firmi komunalne privrede, niko se ne prijavi.

To Vladu ne interesuje, doći će momenat da nećemo imati NK radnika, a posebno uzimajući u obzir da je starost preduzeća u komunalnoj privredi prešla 52 godine.

Doći će situacija da će Sarajevo biti zatrpano, neće imati ko da pruža usluge, a ako se ne ispune minimalni zahtjevi, vjerovatno će doći do smanjenja pružanja usluga, u smislu odvoza smeća, vode, čišćenja kanalizacije, saobraćaja….”, naglasio je Ljucević.

Amir Muminović, dopredsjednik Sindikata komunalne privrede, istaknuo je da radnici u komunalnoj privredi rade izuzetno teške poslove.

To su firme koje rade 24 sata, 365 dana u godini. Rade sa izuzetno zastarjelom tehnologijom, sa zastarjelim alatima i u skoro nemogućim uslovima. Stav Vlade je da su nam prevelike plate, a naš je da nisu. Prosječna plata je 1100 KM, ako je to preveliko, onda uredu”, rekao je Muminović.

Na kraju su iz ovog Sindikata poručili da neće odustati, iskoristit će sva zakonska prava, a ističu i to da najmanje je što danas jedan radnik može tražiti je povećanje od 100 KM.

Ministar: “Vlada KS izdvojila rekordnih preko 40 miliona KM za komunalnu privredu”

Povodom istupa u javnosti i najave protesta Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH oglasio se ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostprnog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak.

Kazao je da Vlada KS i resorno ministarstvo kontinuirano čine sve da unaprijede uslove rada u komunalnoj privredi.

Ministar je istakao da u potpunosti razumije zahtjeve radnika u komunalnoj privredi Kantona Sarajevo, dodavši da je u ovoj godini izdvojeno preko 40 miliona KM za komunalnu provredu, što se može smatrati rekordnim izdvajanjem do sada.

Dosadašnja povećanja plata radnicima u komunalnim preduzećima su za 2022. godinu iznosila 80 KM, dok je povećanje za 2023. godinu iznosilo dodatnih 100 KM uz obavezna poreska izdvajanja.

Moj lični stav je da se radnicima u komunalnoj privredi u Kantonu Sarajevo trebaju povećati plate, ne za 100 KM nego za 200 KM, samo u toj situaciji bi bile upitne isplate plata za mjesec novembar i decembar ove godine.

Likvidnost komunalnih preduzeća ne smiju doći u pitanje. Poskupljenja i uslovi života su sve veći i s te strane su zahtjevi za povećanje plata u komunalnim preduzećima zaista opravdani“, rekao je ministar Bošnjak.

Kazao je da su u okviru pregovora od tri tadašnja zahtjeva našli rješenja za dva.

Za zahtjev koji se odnosi na povećanje od 100 KM za plate radnika, u ime Vlade Kantona Sarajevo smo ponudili povećanje od 50 KM, jer je to maksimum koji naša komunalna preduzeća mogu finansijski podnijeti“, rekao je ministar Bošnjak.