Zlatni ljiljan Elvir Sejfić osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora, nakon zlostavljanja ubio Podbičanina, ranio Sulju Domca

Elviru Sejfiću danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu izrečena presuda kojom je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i deset mjeseci zatvora.

Potvrdio je ovo njegov branilac sarajevski advokat Muhidin Kapo.

On je pojasnio da je Vijeće kojim je predjedavao sudija Jasenko Ružić prihvatilo stav odbrane da se u radnjama optuženog ne stiču elementi ubistva i pokušaja ubistva, već ubistva i pokušaja ubistva počinjenog na mah.

Zbog toga je Sejfiću izrečena jedinstvena kazna od godinu i deset mjeseci zatvora.

Vijeće je utvrdilo da je Sejfić ne svojom, već krivicom oštećenih, doveden u stanje teške razdraženosti odnosno bitno smanjene uračunjivosti, bio je napadnut i slomljena mu je vilica“, pojasnio je advokat Kapo za Dnevni avaz.

Također je potvrdio da je Sejfić nakon presude pušten na slobodu.

Elvira Sejfića, inače dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” ubijeni Mirza Podbičanin i oštećeni Suljo Planja poznatiji kao Suljo Domac su 10. oktobra 2022. godine, brutalno napali ispred trgovine u Sarajevu, te mu prijetili da će mu silovati kćerku i zapaliti kuću.

Nakon maltretiranja i užasnih prijetnji otišao je u svoj stan na Džidžikovcu, uzeo nož i benzin i krenuo u potragu za Podbičaninom i Suljom Domcem.

Sejfić je Podbičanina pronašao kod Tržnice gdje ga je izbo nožem, a onda je krenuo za Suljom Domcem, kojeg je našao kod Velikog parka.

Ranio ga je, a kada ga je krenuo polijevati benzinom, spriječila ga je policija. Podbičanin je usred zadobijenih rana preminuo, dok je Suljo Domac preživio.

Bitno je napomenuti da je javnost sve vrijeme na strani Sejfića obzirom da su mnogi godinama bili žrtve Podbičanina i Planje.