Ministar Katica reagovao na navode o nabavci helikoptera: “Kome smeta jaka policija KS?”

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica oglasio se povodom saopćenja za javnost stranke Naprijed u kojem se problematizira nabavka helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo.

Kazao je da će, bez obzira na ovakve pokušaje sabotaže, MUP Kantona Sarajevo, kao i građani Kantona Sarajevo imati najbolji i najefikasniji helikopter, nabavljen u skladu sa zakonom i zakonskim propisima.

Reakciju ministra Katice prenosimo u cjelosti:

– Duži niz godina u kontinuitetu se sabotira pokušaj MUP-a Kantona Sarajevo da provede postupak nabavke helikoptera za koji odgovorno tvrdim da će biti najbolji koji smo mogli nabaviti.

Dali smo obećanje građanima da ćemo nabaviti helikopter za operativne poslove MUP-a KS koji će istovremeno služiti i za civilne potrebe i to obećanje ćemo ispuniti bez obzira na razna podmetanja sa strane, pokušaje sabotaže i jeftini populizam.

Nema prostora za sumnju u funkcionalnost helikoptera ili zakonitost provođenja javne nabavke. U pripremi specifikacije za helikopter, radilo se toliko temeljito da smo tražili i da helikopter ima mogućnost da preveze policijsku jedinicu od 13 osoba pod punom opremom na bilo koju lokaciju, ali i da posjeduje protivpožarno vedro koje može odjednom pokupiti do 700 litara vode potrebnih za gašenje požara, da ima sistem brzog spuštanja, da može u potpunosti odgovoriti u slučajevima pružanja prve pomoći i brojne druge karakteristike.

Helikopter koji ćemo nabaviti služit će i za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa, za misije traganja i spašavanja, za podršku za medicinske intervencije i drugim teškim situacijama. Stoga, otvoreno se zapitajmo:

Kome nije u interesu da Kanton Sarajevo ima najbolju i najopremljeniju helikoptersku letjelicu u državi? Ko ne želi dobro građanima Kantona Sarajevo i kome smeta jaka policija Kantona Sarajevo?

Oni koji to dovode u pitanje, trebali bi biti svjesni da mogu snositi odgovornost za iznošenje neistina i obmanjivanje javnosti, ali i za ometanje postupka javne nabavke koji, naglašavam, još nije završen, te je vrlo moguće da ovakvim istupanjima u javnosti pogoduju određenim ponuđačima.

Na kraju, želim još jednom istaći da ćemo istrajati u nabavci helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo i građana Kantona Sarajevo i da ćemo ispuniti obećanje koje smo dali građanima, kao što smo ispunili i sva ranije data obećanja kojima smo doprinijeli poboljšanju društveno-ekonomskog i socijalnog stanja u Sarajevu kroz jačanje policije transparentnim zapošljavanjem novog mladog i profesionalno osposobljenog kadra, oslobađanje građana od plaćanja participacije, povećanja naknada za porodilje i drugim mjerama – naveo je Katica.

MUP KS o nabavci helikoptera: “Posao obavljamo zakonito, nećemo se baviti neutemeljenim tvrdnjama nedovoljno upućenih”

“Najoštrije osuđujemo i u najmanju ruku smatramo neodgovornim odluku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) o izboru ponuđača i nabavci helikoptera za potrebe Kantona Sarajevo, zbog činjenice da poduzeće iz Zenice koje je bilo ‘najuspješniji’ ponuđač – neće moći da pribavi certifikat za helikopter BELL 412EPX”, kazali su iz stranke Naprijed jučer.

Danas je stigla reakcija MUP-a KS.

Kako navode iz Komisije za provođenje postupka javne nabavke helikoptera MUP-a oni su populistički i bez utemeljenja kritikuju nabavku helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo, dezavuišući javnost informacijama koje nisu tačne.

Saopćenje MUP-a prenosimo u cjelosti:

– Postupak javne nabavke za izbor ponuđača i nabavku helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo pokrenut je u oktobru 2023. godine, a prethodio mu je višemjesečni rad i pripreme tenderske dokumentacije od strane Komisije za provođenje postupka javne nabavke helikoptera formirane u julu iste godine.

Komisiju čini devet članova, eksperata iz različitih oblasti, uključujuči i aviomehaniku i vojnu opremu.

Tenderska dokumentacija i specifikacija za nabavku helikoptera urađena je tako da se vodilo računa o svemu i da helikopter koji će biti nabavljen po tehničkim karakteristikama ima maksimalne mogućnosti.

Komisija za provođenje postupka javne nabavke helikoptera MUP-a Kantona Sarajevo odgovorno tvrdi da je helikopter koji nabavlja MUP Kantona Sarajevo najbolji koji će imati država Bosna i Hercegovina.

Istovremeno, želimo informisati javnost da, iako je postupak javne nabavke helikoptera u potpunosti javan i transparentan, tokom njegovog provođenja nailazimo na brojne poteškoće koje u skladu sa zakonskim rokovima otklanjamo. Komisija svoj posao obavlja zakonito i neće se baviti neutemeljenim i neosnovanim tvrdnjama koje iznose nedovoljno upućeni u proces.

Ipak, kako bi javnost bila upoznata sa svim činjenicama i demantovani netačni navodi iz pomenutog saopćenja, ističemo da su se na pomenuti postupak nabavke prijavila dva ponuđača: SHOT d.o.o. Zenica i LEONARDO S.P.A. ITALIJA.

Ponuda ponuđača LEONARDO S.P.A Italija je bila formalno-pravno potpuno neispravna i odbačena je, a evo i zašto: ponuđač nije uredno jamstvenikom uvezao i obezbijedio tendersku dokumentaciju, nijedna izjava o profesionalnoj i tehničkoj sposobnosti nije bila ovjerena i potpisana, dok je predmetni ugovor iz tenderske dokumentacije bio samo potpisan, ali ne i ovjeren pečatom i nisu ispunjeni osnovni elementi ugovora koje je ugovorni organ tražio, a tiču se finansijskog dijela.

Odbijeni ponuđač je uputio žalbu Uredu za razmatranje žalbi koji je također konstatovao da je ponuđač – LEONARDO S.P.A. Italija napravio niz propusta i da je ugovorni organ – u ovom slučaju MUP KS, pravilno postupio kada je ponudu ocijenio neprihvatljivom.

Indikativno je da nakon što je oštećeni ponuđač iscrpio pravne mogućnosti, sa istim pitanjima u javnost izlazi određena politička partija čime impliciraju da su prikriveni lobisti odbijenog ponuđača.

Komisija za provođenje postupka javne nabavke helikoptera ovakvim postupanjem smatra da pojedinci neutemeljeno dovode u pitanje postupak javne nabavke i miješaju se u postupak koji još nije završen i otvoreno ga sabotiraju, a što može biti predmetom istrage nadležnih organa.

Radi objektivnog informisanja javnosti, demantovaćamo još nekoliko neutemeljenih tvrdnji navodnih eksperata, iznesenih u saopćenju.

Što se tiče tvrdnji da helikopter ne može dobiti certifikat, obavještavamo javnost da se još nikada nije desilo da neki helikopter proizvođača Bell nije poletio i da nije dobio certifikat, nema nijednog dokazivog razloga i činjenice da certifikat za novoproizvedenu letjelicu BEL 412 EPX ne bude uredno izdat i dostavljen u trenutku isporuke helikoptera za koju je rok 24 mjeseca od potpisivanja ugovora.

Tačno je da je ovo pitanje problematizirao i ponuđač čija ponuda nije prihvaćena, ali je Ured za žalbe predmet vratio ugovornom organu na ponovni postupak, sa gore citiranim mišljenjima da je Komisija ispravno postupila. Dodajmo i to da ovu vrstu helikoptera koriste sve policijske agencije zemalja bivše Jugoslavije, dok nabavku iste letjelice provode i Oružane snage BiH.

Vezano za tvrdnje da se navedeni helikopter na tržištu mogao kupiti za četiri miliona eura jeftinije, ukazujemo stranci Naprijed da Komisija za provođenje postupka nabavke helikoptera postupak vodi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a ne po analizama tržišta samoprozvanih eksperata, te da su se na javnu nabavku, kao što smo već rekli, javila dva ponuđača.

Razlika u cijeni koju su ponudili iznosila je 122.426,50 KM, a zbog činjenice da je ponuda LEONARDO S.P.A. Italija bila formalno-pravno neispravna, prihvaćena je ponuda firme SHOT d.o.o. Zenica, u iznosu od 30.340.000 KM (bez PDV-a). Usporedbe radi, dva helikoptera nabavljena od strane MUP-a Republike Hrvatske koštala su više od 36 miliona eura.

Komisija za provođenje postupka javne nabavke helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo nastavit će provođenje navedenog postupka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i zakonom utvrđenim rokovima, a za sva eventualna pitanja i nedoumice stoji na raspolaganju – naveli su iz MUP-a.