Oglasio se Fikret Hodžić pred odlazak u zatvor: “Donekle sam sretan…”

Fikret Hodžić, jedan od pravosnažno osuđenih u aferi “Respiratori”, morat će u državni zatvor u Vojkoviće nakon što su mu odbijene sve žalbe i zahtjevi za odlaganje odsluženja kazne.

Hodžić se prije odlaska u zatvor obratio javnosti putem društvenih mreža.

Njegovu poruku prenosimo u cjelosti:

– “Fikret apsolutno čiste savjesti ode u zatvor, a 2 miliona robova ostaje ‘na slobodi’”. Odlučio sam ovom porukom, koju sam dobio, ne tako davno, da se pozdravim sa svima vama koji budete ovo čitali .
Kažu da svaki korak ostavlja otisak, mali ili veliki, a vrijeme će pokazati kakav je bio moj hod.

Danas je već sigurno da sam osoba koju su sudili za jedno, presudili za drugo, a nećete vjerovati, u zatvor poslali za treće djelo. Za nevedeno ostavljam i slike kao trag nemoći onih koji su se igrali moći, ne znajući zapravo da je moć samo kod Jednog.

Možda ne izgleda realno, ali ja sam donekle sretan što je došao dan u kojem će svi oni koji su čekali trenutak u kojem će napisati vijest da sam otišao u zatvor shvatiti da su i pored napisane vijesti i dalje nesretni.

Zahvaljujem se svima koji su bili na strani istine, onima koji su u ovom teškom vremenu željeli biti mrav koji gasi vatru, onima koji nisu bili podanici ovog doba.

Ostavljam svima vama vrijeme za svjedoka koje će sve one nečasne djelioce pravde baciti na smetlište historije sa vječnom mrljom nepravde nanesene meni i mojoj porodici, ali i ovoj zemlji. Vrijeme će biti svjedok i sudbina svih onih koji su unosili smutnju svojim lažima, koji su svojim pisanjem porobili razum ovog naroda.

U svojoj završnoj riječi u mojoj odbrani na Sudu sam rekao da sam ja spreman žrtvovati slobodu za ono za što je moj otac dao život i danas sam ponosan zbog toga. Ponosniji ću biti ako moja priča bude okidač da ljudi u ovoj zemlji konačno shvate da je vrijeme da skinu okove sa sebe i počnu se boriti za svakog čovjeka nad kojim se čini zulum jer u suprotnom brzo će i oni završiti u raljama nepravde.

I za kraj, nek ostane zapisano i to da oni koji nameću i oni koji su nametnuti treba da znaju kako od nameta nema selameta. Neka znaju da narod i pravednost idu zajedno samo onda kada onaj koji predvodi bude pravedan.

Neka vječno živi ova zemlja i svi narodi u njoj! – napisao je Hodžić.

Podsjetimo, u aferi “Respiratori” Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest godina i direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić na pet godina zatvora.

Solaku baš kao i Hodžiću je odbijen zahtjev za odgađanje izvršenja kazne, dok se konačna odluka za Novalića još očekuje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fikret Hodzic (@fikret_hodzic)