Tužilaštvo BiH i SIPA provode akciju Index u više bh. gradova zbog lažnih fakultetskih diploma

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu provode (18.03.2024. godine) operativnu akciju „Index“ u sklopu koje pretresaju poslovne, stambene objekate i pokretne stvari, na više lokacija na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica.

Navedene aktivnosti se provode zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i krivična djela „Posebni slučajevi krivotvorenja isprava“, „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“, „Prevara“, „Davanje dara i drugih oblika koristi“, „Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava“ i „Oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa“ propisan Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih lica, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini.

Pretresi se vrše po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.