Irfan Čengić: “Ključni motiv za napad je oduzimanje parking mjesta”

Na kuću načelnika sarajevske Općine Stari Grad Irfana Čengića rano jutros je bačena bomba, a on je danas održao press konferenciju govoreći o mogućim motivima.

Čengić je na startu obraćanja poručio da je uviđaj i dalje u toku i da još uvijek ne raspolaže sa svim informacijama, ali da ima određena saznanja o motivima napada.

Smatramo da je ključni motiv za ovaj napad oduzimanje parking mjesta firmama i pojedincima koji su to koristili decenijama unazad. Na tome su se uzimali milioni maraka. Mi nećemo odustati od borbe“, rekao je Čengić, te nastavio:

Predmet koji je trenutno u Tužilaštvu KS je predmet vezan za SKY, akcija ‘Start’, koja se odnosi na iskorištavanje javnih površina za kriminalne radnje. Smatramo da se i nas na ovaj način želi zastrašiti. Vidjeli ste da su prošle sedmice dvije osobe uhapšene jer je ta istraga proširena…”.

Moja porodica je pretrpila teror jutros, ali vjerujem MUP-u i FUP-u. Trenutno se osjećam ugroženo, ali imam zaštitu. Nije lako kada vam u kuću gdje ste sa djetetom i ženom bace bombu“, kazao je Čengić.

Prisutnim se obratio i općinski i gradski vijećnik Vedad Deljković. Prošle sedmice je, također u ranim jutarnjim satima u ulici Kreštalica u kojoj Deljković živi, bačena eksplozivna naprava.

Sigurno se nećemo ni pedlja pomjeriti od našeg puta. Sva parking mjesta će se vratiti Općini Stari Grad i bit će vlasništvo Općine. Ova dva kukavička poteza ni mene ni načelnika nisu previše uzbudila.

Sigurnosna situacija baš i nije dobra, iako ministar Katica govori da jeste. Možete i tenkove uzeti, ništa se neće promijeniti. Meni zaštita ne treba i obećavam da ćemo nastaviti na ovom putu“, rekao je Deljković te poslao vrlo zanimljivu poruku ‘tužiocu Marku’.

Poručujem mu da radi svoj posao, a ne da pazi kad ko ide na posao“, kazao je Deljković.