Narandžasti meteoalarm upaljen za veći dio zemlje, jača promjena vremena u drugom dijelu dana

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, dok je na dijelu sjevera, istoka i jugoistoka je pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati iznosile su: Bjelašnica 6; Široki Brijeg i Zvornik 12; Sokolac i Zenica 13; Doboj, Ivan Sedlo i Tuzla 14; Banja Luka, Drvar, Livno i Mostar 15; Bijeljina i Trebinje 17; Prijedor, Sarajevo i Srebrenica 18; Bugojno, Gradačac i Sanski Most 19; Neum 20; Bihać 21 °C.

Danas će u prvom dijelu dana biti sunčano uz malu do umjerenu naoblaku i jugo koje će usloviti više temperature zraka, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Od sredine dana postepeno pogoršanje vremena sa sjeverozapada koje će usloviti zahlađenje i do kraja dana će se proširiti na cijelu zemlju.

U Bosni u nizinama prvo će padati kiša koja u večernjim satima i tokom noći na srijedu može prelaziti u susnježicu ili snijeg, a u višim područjima će padati samo snijeg. U Hercegovini će većinom padati kiša, a snijeg može padati na planinama.

Vjetar umjeren i jak južnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar postepeno mijenja smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28 °C, sa dolaskom padavina u opadanju.

U Sarajevu veći dio dana umjerena naoblaka. Jače naoblačenje i kiša se očekuju u večernjim satima. U noći na srijedu može padati i susnježica. Najviša dnevna temperatura zraka oko 25 °C.

Narandžasti meteoalarm za veći dio BiH

Zbog najavljenih vremenskih neprilika upaljen je narandžasti meteoalarm za veći dio BiH.

Kako se navodi, alarm je upaljen zbog snažnih udara vjetra koji se očekuje, ali i jačih padavina.

Upozorenje je na snazi do kraja dana. Najavljeni su udari vjetra i do 80 km/h.

Meteorolozi objavili izglede vremena, poznato kakve nas vremenske prilike očekuju do kraja aprila

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Nakon dužeg perioda sa natprosječnim temperaturama zraka i nadmašenih apsolutnih maksimuma za april, stiže nam osjetnija promjena vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini.

Porast naoblake, kiša, pljuskovi i pad temperature zraka u popodnevnim satima u utorak prvo će zahvatiti sjeverna i sjeverozapadna, a do kraja dana proširiti se i na ostala područja naše zemlje.

Na planinama kiša će postepeno prelaziti u susnježicu. Nestabilno vrijeme sa kišom i snijegom preovladavat će do kraja sedmice.

Temperatura zraka biće ispod prosjeka za ovo doba godine. U višim područjima izvjestan je i mraz.

Minimalne temperature zraka varirat će između 0 °C i 6 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 10 °C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 2 °C i 8 °C, na jugu zemlje do 15 °C. Minimalne očekivane temperature u pretplanisnkim područjima oko – 4 °C.

U ponedjeljak (22.04.) u centralnim područjima zemlje zadržaće se nestabilno vrijeme sa kišom. Od utorka (23.04.) prema raspoloživim sinoptičkim materijalima prognozira se stabilizacija vremenskih prilika.

U jutarnjim satima u višim područjima moguć je i dalje slab mraz a maksimalne dnevne temperature biće u porastu.

Jutarnja temperatura uglavnom između 1 °C i 7 °C u Bosni, na jugu zemlje do 10 °C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 8 °C do 14 °C, u Hercegovini do 18 °C.