Navršava se 31. godišnjica zločina u Ahmićima: HVO ušao s ezanom za sabah i ubio 116 Bošnjaka

U Ahmićima pored Viteza danas će biti obilježena 31. godišnjica od kada su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) ubili 116 bošnjačkih civila.

Akcija kodnog naziva “Četrdeset osam sati praha i pepela“ počela je nakon sabah-namaza.

Cilj je bio ubiti sve što se kreće, sve bošnjačko, staro i mlado.

Ukupno 116 osoba izgubilo je živote, među kojima 32 žene i 11 djece.

Najmlađa osoba čiji je život ugašen u Ahmićima 16. aprila 1993. godine bila je tromjesečna beba Sejo, a selo je bilo u potpunosti uništeno.

Njihove porodice od ranije upozoravaju da se i dalje traga za tijelima nekih osoba, kao i da nisu procesuirani svi odgovorni za ovaj zločin.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ustanovio je i presudio da su zločini u ovom srednjebosanskom mjestu bili zločin protiv čovječnosti.

Jedan od zapovjednika ove akcije i jedan od vodećih političara u zajednici bosanskih Hrvata od 1991. do 1995, Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora.

U istom predmetu, Žalbeno vijeće MKSJ-a potvrdilo je i zaključak Raspravnog vijeća da je Hrvatska ostvarivala sveukupnu kontrolu nad HVO-om u relevantnom razdoblju, da je rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a i da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Jedan od izvršilaca ovog pokolja, idejni tvorac, jeste Dario Kordić, osuđen na 25 godina zatvora.

On je sa svojom svitom donio odluku da napadnu Ahmiće, a samo dan prije vodio je razgovore s predstavnicima Armije RBiH u Vitezu.

Odluka je pala preko noći i za 116 nedužnih civila, djece, staraca i žena više nije bilo spasa.

Kobnog jutra HVO je vozilima blokirao glavne ceste, a napad je počeo s tri strane kako bi se stanovništvo u bijegu usmjerilo prema jugu, gdje su vojnici čekali i pucali na ljude.

Male grupe od pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palile, te ih ubijale ili tjerale mještane.

Dvije lokalne džamije uništene su eksplozivima. Jedan od najvećih zločina počinili su pripadnici Antiterorističke bojne Vojne policije HVO-a “Jokeri”, Viteška brigada HVO-a, „PPN Vitezovi“ te brigada „Nikola Šubić Zrinski“.