Oglasili se SIPA i Tužilaštvo BiH: “Aktivnosti usmjerene na organizirani kriminal, prodaju droge i pranje novca”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) danas su na području Sarajeva, Zenice i Mostara započeli operativnu akciju „BLACK TIE 2“ u sklopu koje se vrše pretresi na više lokacija.

Meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih lica, a među uhapšenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.

U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima „Pranje novca“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“propisana Karivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada SIPA-e sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno bezbjednosnom agencijom BiH a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK i HNK.

U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol, saopćeno je iz SIPA-e.

Oglasilo se i Tužilaštvo BiH

Aktivnosti lišenja slobode i pretresa, vrše se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među uhapšeni su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.

U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela. U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.

Sa postupajućim tužiocem i stručnim osobljem Tužilaštva BiH u realizaciji aktivnosti sudjeluju MUP Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA, OSA BiH a podršku na terenu pružaju policija MUP-a ZDK i MUP-a HNK“, navode iz Tužilaštva.

Priveden biznismen Gordan Memija i Mustafa Selmanović, šef Specijalne policijske jedinice FUP-a

U akciji koju provode MUP Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva BiH privedeni su Mustafa Selmanović, šef Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije i biznismen Gordan Memija.

Oni se prema nezvaničnim informacijama dovode u vezu sa narko kartelom Edina Gačanina Tita.

Prema nezvaničnim informacijama medija u pretresima se traži skupocjeni sat Rolex.

Akciju provodi Tužilaštvo BiH, a vezi povezanosti sa narkokartelom Edina Gačanina Tita iz Dubaija.

U akciji su privedeni i bivši i sadašnji specijalci FUP-a koji se sumnjiče da su 2016. godine obezbjeđivali Gačanina tokom boravka u Sarajevu.

Neki od njih su bili i njegovo osiguranje u Dubaiju.