Radite prekovremeno u Njemačkoj? Evo koliko možete zaraditi i kako to izračunati

Mnogi ugovori o radu u Njemačkoj detaljno određuju postoji li nadoknada za prekovremeni rad i kako vam poslodavac treba isplatiti dodatne odrađene sate.

Nisu dopuštene klauzule u kojima se neodređeni iznos prekovremenog rada automatski isplaćuje s plaćom. Takav je propis dopušten samo ako je ograničen broj prekovremenih sati, preosi Fenix Magazin.

Kada vam poslodavac mora platiti prekovremeni rad?

Ako u vašem ugovoru o radu ne piše ništa o slobodnom vremenu ili da se mali broj prekovremenih sati nadoknađuje vašom plaćom, imate dobre šanse da vam se prekovremeni rad plati.

To je barem istina ako ne radite na dobro plaćenoj ili rukovodećoj poziciji. Jer u tom slučaju obično niste plaćeni po satu, već po rezultatima.

Generalni direktori, advokati i ljekari obično ne mogu očekivati ni platu za prekovremeni rad.

To vrijedi i ako radnici primaju znatno veće plaće. To je slučaj ako zarađujete više od granice obračuna doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Ako se nijedan od gore navedenih slučajeva ne odnosi na vas, možete dobiti isplatu prekovremenog rada – posebno ako je u vašoj djelatnosti uobičajena praksa plaćanja prekovremenog rada.

Prema Njemačkom građanskom zakoniku (BGB), poslodavac je odgovoran za takvu naknadu za prekovremeni rad.

Koliko dobijam za prekovremeni rad?

To se ne može reći općenito – ovisi o tome koliko zaradite po satu. Svoju satnicu možete jednostavno izračunati na temelju svoje bruto plaće.

Ako zarađujete 3.000 eura bruto i zaposleni ste 40 sati sedmično, tada vaša bruto satnica iznosi 17,32 eura.

Izračun se temelji na pretpostavci da mjesec u prosjeku ima 4,33 sedmice. Satnica se tada izračunava na sljedeći način: 3000 / (40 x 4,33) = 17,32 eura.

Ako ste u mjesec dana radili deset sati prekovremeno, dobit ćete dodatnu naknadu od 173,20 eura.

Radnici koji rade na pola radnog vremena također primaju uobičajenu plaću po satu ako rade prekovremeno. Međutim, ako radno vrijeme premašuje radno vrijeme zaposlenika s punim radnim vremenom, zaposlenici s nepunim radnim vremenom čak imaju pravo na naknadu za prekovremeni rad.

Kako se oporezuje prekovremeni rad?

Prekovremeni rad dio je plaće i stoga se oporezuje na isti način kao i ostatak plaće. Ovisno o tome koliko zarađujete, trebali biste paziti da plaćanje prekovremenog rada ne znači da odjednom plaćate više poreza i na kraju dobivate manje novca.

Taj se fenomen naziva hladna progresija. Javlja se kada radnik zarađuje nešto više bruto i stoga mora plaćati višu poreznu stopu. U najgorem slučaju suština je da je neto plaća niža nego prije.

Zakon o radnom vremenu – koliko najviše mogu raditi?

U tom bi slučaju bilo smislenije odlučiti se za nadoknadu odsustva za prekovremeni rad. Međutim, poslodavac nije dužan na to odgovoriti.

Nadoknada slobodnog vremena znači da možete iskoristiti dodatni broj sati rada neki drugi dan, na primjer da završite posao ranije, počnete raditi kasnije ili ostanete u potpunosti kod kuće.

I ovo je dobro znati

Ako primate dodatke za nedjelju, državni praznik ili noćnu smjenu, vrijedi izuzetak. Zato što su neki od njih oslobođeni poreza.

Moram li raditi prekovremeno?

Ne. Poslodavci ne mogu jednostavno inzistirati na tome da radnik radi neograničeno prekovremeno i odjednom radi 45 sati sedmično umjesto 40 sati.

Situacija je drugačija ako ste svojim radnim ili kolektivnim ugovorom izričito ugovorili prekovremeni rad ako je potrebno ili ako postoji odgovarajući ugovor društva.

Zakon o radnom vremenu (ArbZG) propisuje maksimalno radno vrijeme od 48 sati sedmično. Više od osam sati prekovremenog rada sedmično ne bi bilo dopušteno na poslu s punim radnim vremenom.

Sljedeća iznimka vrijedi bez obzira na ugovor o radu: izvanredno stanje, nestanak struje ili elementarna nepogoda. U takvom slučaju radnici ne mogu jednostavno inzistirati na svom uobičajenom radnom vremenu – čak i ako je prekovremeni inače neuobičajen.

Kako mogu dokazati prekovremeni rad?

Prema Saveznom sudu za rad (BAG), radnik je dužan pružiti dokaz o prekovremenom radu. To znači da mora moći tačno objasniti u koje je vrijeme radio izvan svog uobičajenog radnog vremena za svaki dan.

Činjenica da kompanija nudi sustav evidencije radnog vremena dovoljna je kao valjan dokaz.

Radnici također moraju navesti koje su sve aktivnosti radili tijekom prekovremenog rada, te da je poslodavac to naredio ili barem bio svjestan toga i tolerirao.

Za radnike je najbolje da im poslodavac pismeno potvrdi prekovremeni rad. Ako je vaš šef to samo tolerirao, trebali biste ga redovito pismeno obavještavati da ste radili duže od dogovorenog.

Mora li poslodavac platiti prekovremeni rad nakon otkaza?

Čak i ako je radni odnos prestao, poslodavci moraju platiti prekovremeni rad. Nije bitno tko je raskinuo ugovor i radi li se o raskidu bez otkaznog roka ili običnom raskidu ugovora.

Ako ugovor o radu predviđa nadoknadu slobodnog vremena, možete ga uzeti i nakon otkaza – naravno samo ako je preostalo vrijeme dovoljno za smanjenje prekovremenog rada.

Ako ne, možete pokušati biti plaćeni za prekovremeni rad. Hoće li poslodavac na to pristati, drugo je pitanje.

Kada ističe prekovremeni rad?

U pravilu, prekovremeni rad istječe nakon tri godine, ali se mogu sklopiti i drugi ugovorni aranžmani.

Prema zakonu o radu, prekovremeni rad traje najmanje tri mjeseca – tako da imate pravo na naknadu za prekovremeni rad najmanje tri mjeseca.