Video/ Novi skandal Dodika i Vučića, snimljeni kako vrijeđaju novinarku: “Vidi ti one krave”

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas su prisustvovali gospodarskom sajmu u Mostaru.

Zanimljivo je da je Vučića naljutilo pitanje novinarke koja je tome prisustvovala.

Naime, novinarka nekog od prisutnih medija ga je pitala o Srebrenici i o Rezoluciji o Srebrenici koja je najavljena za sjednicu Generalne skupštine UN-a.

Podsjetimo, niz utjecajnih zemalja zalaže se za rezoluciju o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a Srbija se tome suprotstavlja.

Nije tačno, nemojte izmišljati. Utvrđeno je da Srbija ni na koji način nije odgovorna za genocid, tek toliko da imate u vidu. Nemojte obmanjivati narod kao što obmanjujete narod u Sarajevu da sam nosio snajper, da sam pucao u nekoga. Ma nemojte me prekidati”, zaustavio je novinarku državnog bh. servisa koja se osvrnula na haške presude.

Potom je dodao:

Problem je u tom što stalno izmišljate, što se ne možete držati činjenica, što vi u Sarajevu morate nešto izmišljati”, nastavio je. “A da vi mene saslušate”.

Dodik se uključio rekavši da je više Srba ubijeno u Sarajevu za vrijeme opsade nego što ih je ubijeno u Srebrenici.

U Srebrenici je svakako počinjen užasan zločin. Nije bio nikakav problem da netko dođe pokazati pijetet i žaljenje. Molim vas da ne izmišljate”, dodao je Vučić.

Vučić i Dodik potom su, poprilično revoltirani, odšetali dalje sajmom. Nakon toga je snimljen je i njihov razgovor u kojem, među ostalim, novinarku N1 naziva kravom.

U nastavku donosimo transkript razgovora Dodika i Vučića nakon izjava za medije:

Dodik: Vidi ti one krave iz N1, kako se zove. Ona ti ima svoju istinu, ona ti saopšti i ode.

Vučić: Šta ćeš…

Vučić: A jesi video konstrukciju? Prvo ti kaže zašto je Srbija kriva, al ti onda kaže da se Srbija ne pominje.

Dodik: Da…

Vučić: Znaš, ti treba da si srećan valjda…

Dodik: Pa to ti je ona priča njihova da se ne pominje, da, da. I kao ‘da, šta je problem’.

Vučić: Da…

Vučić: Ali video sam, Mile, da su novinari u Srbiji oduševljeni tvojim najavama. Džabe meni šta ja njima rekao…

Dodik: Hahaha

Dodik: A šta drugo, ovdje nije htijenje u pitanju… Ostavi te pred izborom, šta. Hoćeš ostati da i dalje trpiš…? Misliš da će stati na tome? Neće nikada…

Vučić: Da posetimo našu mađarsku braću ovde? (misleći na dio sajma na kojem izlažu Mađari)

Dodik: Da se ne osjećaju sami…

Vučić: Gde sami? Dok je Srba, Mađari nisu sami., prenosi Index.

Snimak razgovara možete pogledati u videu ispod od 14 minute.

SDA: “Na Vučićeve i Dodikove 100 puta ponovljene laži, 101 put se mora reći istina”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) danas su reagovali na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je, kako kažu iz SDA, “držeći se teza Dobrice Ćosića o tome da je ‘laž srpski državni interes’, boraveći u Mostaru danas ponovo negirao genocid u Srebrenici i lagao o međunarodnoj presudi protiv Srbije”.

Tvrdnjom da je ‘pred Međunarodnim sudom pravde utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici’, nervozni Vučić se vratio na fabričke postavke iz vremena kada je boravio na ratištima oko Sarajeva, kada je izgovarao prijetnje ‘sto za jednoga’ i kada je po Beogradu lijepio plakate podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Koliko god se Vučić trudio da lažima negira i vlastitu ulogu i ulogu države na čijem je trenutno čelu, istina će zauvijek ostati zapisana.

A ona glasi: Međunarodni sud pravde u Hagu je Srbiju proglasio odgovornom za nesprečavanje genocida u Srebrenici, čime je postala prva i jedina država na svijetu za koju je sudski utvrđeno da je prekršila Kоnvеnciјu о sprеčavanju i kažnjavanju zlоčina gеnоcida”, navode iz SDA.

Dalje dodaju da Vučiću neće pomoći ni negiranje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugosloviju, pred kojim je za genocid, druge ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat osuđen kompletan srpski politički i vojni vrh.

Upravo zbog negiranja genocida i činjenica utvrđenih pred međunarodnim sudovima, slavljenja ratnih zločinaca, te pokušaja historijskog revizionizma, koje sistematski provode državni vrh Srbije i čelnici bh. entiteta RS, neophodno je usvojiti Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, ali je neophodno i svakodnevno reagirati na izgovorene laži.

Na Vučićeve i Dodikove 100 puta ponovljene laži, 101 put se mora ponoviti istina”, zaključuju iz SDA.