Ana Brnabić o Rezoluciji o Srebrenici: “Trudili smo se 30 godina da smirimo situaciju, a oni bacaju šibicu”

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je jutros da s informacijom da će Njemačka predstaviti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, djeluje, kako je navela, kao da se svijet okrenuo naglavačke.

Ne mogu da shvatim zašto ovo Njemačka radi, kako je ovo uopće moguće. Da li se iko tamo ne zapita kakav je ovo šamar cijelom svijetu i čitavoj povijesti”, rekla je Brnabić za televiziju Hepi, navodeći da je i “jako rano jutros” razgovarala s predstavnicima nekih zemalja.

Prema njezinim riječima, ovom rezolucijom se “krši Daytonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine”, i predstavlja “skandal nad skandalima”.

U trenutku kad imate žarišta širom svijeta, otvaraju još jedno na Balkanu koji je i tako bure baruta. Trudili smo se 30 godina da smirimo situaciju, a oni bacaju šibicu koja će raspalilti mržnju. Oni će se pokupiti, a mi ćemo ostati ovdje u regiji pokušavajući iznaći način način da smirimo tenzije”, ocijenila je Brnabić.

Na Kuli Beograd i Vučićevom Instagramu objavljena poruka: “Mi nismo genocidan narod”

Uoči glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici, Vlada Republike Srpske pozvala je institucije i građane da 23. maja istaknu zastave Republike Srpske i simbolički iskažu svoje protivljenje tom dokumentu.

Zvaničnici Republike Srpske tražit će od Memorijlanog centra Srebrenica da im omogući polaganje vijenaca u Potočarima.

Beograd je svoje neslaganje već iskazao, i to – na Kuli Beograd.

Snimak koji kruži društvenim mrežama pokazuje kako sa na Kuli Beograd, uz prikaze grba Srbije, ispisuje poruka „nismo genocidan narod, Srbija i Srpska zauvek“.

Spot iste sadržine objavio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu.

On je prethodno, također na toj društvenoj mreži, pozvao Grčku da bude uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Vučić je iz New Yorka poručio i da je Crna Gora odigrala „prljavu ulogu“ svojim amandmanima i da je pokretanje te inicijative napravilo razdor u regionu.

Nacrt Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici uvršćen je u dnevni red 82. Plenarne sjednice GS UN pod tačkom Kultura mira. Rezoluciju, kojom se osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, predložile su Njemačka i Ruanda, a među sponzorima je više od 30 država, uključujući zemlje Kvinte.