Članovi i direktor IGK-a dobijaju prijetnje nakon kanadskog kosponzorstva rezolucije o Srebrenici

Kanada je zvanično objavila 23. aprila da će biti kosponzor Rezolucije “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995” koju će uskoro usvojiti Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Odmah poslije toga organizovana je snažna kampanja kanadskih negatora genocida protiv kanadskog kosponzorstva“, saopšteno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), čijem su direktoru i članovima upućene i prijetnje.

Kako je navedeno iz ovog instituta, poslana su pisma najodgovornijim političkim i akademskim subjektima u Kanadi, kao i prijetnje direktoru i članovima instituta.

IGK je na to odgovorio činjenicama.

Istakli su kako Kanada još od 2010. godine, 11. juli obilježava kao “Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici”. Od 2015. godine se genocid u Srebrenici i Dan sjećanja na Srebrenicu uključuje kao dio “Mjeseca sjećanja, osude i svijesti o genocidu“ svakog aprila u Kanadi.

Istaknuto je i to da se genocid u Srebrenici već izučava u pojedinim kanadskim obrazovnim institucijama. U Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipegu se nalazi stalna izložba o genocidu u Srebbrenici.

U kanadskom gradu Windsoru je podignut spomenik žrtvama genocida u Srebrenici. Kanadski parlament je organizovao peticiju kojom se traži od Vlade Kanade da krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi.

Na anticivlizacijsku kampanju negatora genocida u Kanadi, IGK je odgovorio aktivizmom protiv govora mrženje i isticanjem potrebe za tolerancijom na bazi istine, pravde, kulture sjećanja i poštovanja presuda međunarodnih sudova. Još jednom podsjećamo negatore Srebreničkog genocida u Kanadi da Rezolucija nigdje ne spominje srpski narod, Srbiju niti entitet RS.

Spominju se samo presude međunarodnih sudova. Anticivilizacijska propaganda u Kanadi i svijetu je učinila nešto što je nezamislivo, da zločin pojedinaca koji su počinili genocid navlači sprskom narodu i da obmanjuje narod da im se Rezolucijom stavlja na teret da su počinili genocid”, navodi se u saopštenju instituta.

Naglašavaju da rezolucija ima za cilj sjećanje kroz edukativne programe koji se donose na svjetskom nivou u ime propitivanja, promišljanja i odnosa prema onome što se dogodilo u Srebrenici.

To je civilizacijska mjera da se opomene svijet, kroz sumiranje rezultata do kojih su došli međunarodni sudovi kako se takvo nešto više nikada ne bi ponovilo. Rezolucija je i opomena Ujedinjenim nacijama zato što su propustili da zaštite Srebrenicu kao zaštićenu zonu.

Oni koji se protive usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama pokazuju ozbiljno civilizacijsko, moralno i pravno posrnuće.

Želja Vučića i Dodika uz pomoć plaćenih ruskih lobista čiji zajednički timovi su isplanirali anticivilizacijske akcije protiv Rezolucije je da bar jedna velika država, članica sedam najrazvijenijih država u svijetu, odustane od kosponzorstva”, zaključuju u saopćenju.

Poručeno je da je IGK formirao poseban tim sastavljen od istraživača genocida, aktivista ljudskih prava i sloboda i pravnih stručnjaka koji će odgovoriti na anticivilizacijske akcije.