Foto/ Opća bolnica dobila najsavremenije integrirane operacione sale za abdominalnu hirurgiju i ginekologiju

U Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo danas je upriličeno svečano otvorenje najsavremenijih integriranih operacionih sala za abdominalnu hirurgiju, te za ginekologiju i akušerstvo.

Kako je istaknuto ovom prilikom, operacijske sale imaju brojne prednosti, a jedna od većih je mogućnost simultanog prijenosa slike i tona, te komunikacija s kolegama iz cijelog svijeta tokom same operacije. Mogućnosti praćenja operacije putem video linka će značajno unaprijediti i edukaciju osoblja.

Inače, 10. maj se obilježava kao Dan Opće bolnice koja u kontinuitetu radi već 158 godina i najstarija je zdravstvena ustanova u našoj zemlji.

Obilježavanju su prisustvovali predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, dopredsjedavajuća Jelena Pekić, zastupnice Fatima Gavrankapetanović i Belma Kapo, te ministar zdravstva KS Enis Hasanović.

Čast i zadovoljstvo mi je što sam imao priliku da prisustvujem ovoj važnoj godišnjici. Vlada KS je u prethodnom periodu mnogo investirala u zdravstvo, kako kroz kapacitiranje u ljudskim resursima, tako i kroz opremanje zdravstvenih ustanova, s ciljem da unaprijedimo zdravstvenu uslugu za naše građane. Isto ćemo nastaviti da radimo i u narednom periodu. Ove dvije nove moderne operacione sale biće od velike koristi kako građanima Kantona, tako i cijele BiH“, rekao je predsjedavajući Okerić.

Direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović čestitao je svim uposlenicima 158. godišnjicu ove zdravstvene ustanove, koja u kontinuitetu radi od 1866. godine, te zahvalio Vladi KS što kontinuirano pomaže rad Opće bolnice.

Sale su opremljene najmodernijim sistemom integracije operacionih sala Tegris, koji omogućuje digitalno upravljanje i snimanje 4K video signala endoskopske kamere ugrađene u glavno operacijsko svjetlo, C-luka, monitora vitalnih funkcija i ostalim medicinskim uređajima.

Ovakve operacijske sale imaju brojne prednosti, a najveća je sigurnost pacijenta, mogućnost simultanog prijenosa slike i tona, te komunikacija s kolegama iz cijelog svijeta tokom same operacije za eventualne konsultacije, naročito za najteže operacije.

Također, mogućnosti praćenja operacije putem video linka će značajno unaprijediti edukaciju mladih hirurga, specijalizanata i studenata“, rekao je Gavrankapetanović.

Menadžment, uposlenici Opće bolnice i gosti položili su cvijeće na spomen-česmu u krugu bolnice prim.dr. Abdulahu Nakašu, doktoru po kojem Bolnica nosi ime.