Počela velika ofanziva Rusa: Probili granicu, krenuli prema velikom ukrajinskom gradu

Ruski prodor na sjeveroistoku Ukrajine ilustrira rastuće samopouzdanje i ambicije Rusije.

Zamjenik načelnika ukrajinske vojne obavještajne službe, general bojnik Vadin Skibicki, rekao je The Economistu prošli tjedan da se Rusija sprema za napad i na Harkiv i na sjevernu regiju Sumi.

To upozorenje ponovio je i zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga general pukovnik Oleksandr Pavliuk, prenosi N1.

Rusi su, prema ukrajinskim procjenama, nagomilali desetke tisuća vojnika na granici. No, ukrajinski visoki dužnosnici i generali ne misle da je moguć pad Harkiva ili Sumija.

Naime, Rusija na početku invazije u februaru i martu 2022. mogla osvojiti niti jedan veći grad ni kad je imala veću, bolje obučenu silu nego sada. Ukrajinski izvori procjenjuju da je blizu 90% od prvobitnih 150.000 vojnika ili mrtvo ili ranjeno.

Vojni komentator Oleksandr Kovalenko istaknuo je da je Rusiji trebalo skoro 80.000 vojnika da zauzme mali istočni grad Avdiivku prošlog februara, nakon mjeseci bombardiranja. Veliki gradovi kao što su Sumi i Harkiv su potpuno druga priča, rekao je.

Nadalje, u Moskvi u zadnje vrijeme sve češće govore o uspostavi tzv. tampon zone između ruske regije Belgorod i Ukrajine. To je zato što su ukrajinske snage nastavile s učestalim napadima na ruski teritorij, što neke zapadne saveznike čini nervoznim, baš kao i čelnike u Moskvi. Upravo zato Rusi bi mogli htjeti potisnuti Ukrajince od granice i otežati napade na ruski teritorij.

Regionalni čelnik Harkiva Oleh Sinehubov rekao je da su ruske skupine pokušale prodrijeti preko granice, dodajući da “nije izgubljen niti jedan metar teritorija”.

No visoki ukrajinski vojni izvor, koji je odbio biti imenovan, nakon toga je potvrdio da su se ruske snage probile jedan kilometar u Ukrajinu i da namjeravaju potisnuti ukrajinske oružane snage čak 10 km unutar Ukrajine.

Lokalni čelnik grada Vovčanska u blizini granice rekao je da je grad bio pod teškim napadima jutros od ranih sati i da su civili evakuirani. Već neko vrijeme se nagađa da ruske snage pripremaju ljetnu ofenzivu u Ukrajini u nadolazećim sedmicama, čiji cilj bi mogao biti zauzimanje Harkiva, drugog najvećeg grada u Ukrajini u kojem i dalje živi više od milion ljudi.

No, ukrajinski vojni čelnici tvrde da Rusija nema resurse za to.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je Rusija pokrenula novu ofenzivu u Harkivskoj oblasti.

Rusija je pokrenula novi val ofenzivnih akcija u smjeru Harkiva. Naši branitelji dočekali su ih kopnenim snagama, brigadama i artiljerijom”, rekao je Zelenski na press konferenciji u Kijevu.

Od tada je Harkiv, koji je posebno ranjiv zbog svoje blizine Rusiji, pogođen zračnim napadima koji su prouzročili veliku štetu energetskoj infrastrukturi u toj regiji.

U Vovčansku, pograničnom gradu u regiji Harkiv s prijeratnim stanovništvom od 17.000 koje se smanjilo na nekoliko tisuća, vlasti su rekle da su naselje i okolna područja pod snažnim granatiranjem.

Vlasti pomažu civilima u evakuaciji, rekao je za medije Tamaz Gambarašvili, čelnik vojne uprave Vovčanska. Nakon više od dvije godine invazije, Moskva ima zamah na bojnom polju, a Ukrajina se suočava s nedostatkom ljudstva i zaliha topničkih granata i protuzračne obrane.