Islamska zajednica BiH zabrinuta prekidom emitiranja programa FTV: “Hitno pronaći rješenja”

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je zabrinuta prekidom produkcije i emitiranja programa RTV Federacije BiH.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH, uloga javnog servisa u svakoj slobodnoj i demokratskoj državi i društvu je od presudne važnosti.

Svi akteri javnog i političkog života trebali bi rješavanje dugogodišnjih problema u funkcionisanju javnog RTV sistema staviti u vrh svojih prioriteta. Vjerske zajednice pa tako i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kao aktivan dio društva ima interes u funkcionisanju profesionalnog i nezavisnog javnog medijskog servisa, te još jednom apeluje na sve odgovorne da hitno iznađu rješenja i omoguće nesmetan rad, kako FTV BiH, tako i drugih javnih servisa”, dodaje se u saopćenju.

Direktor BHRT-a: “Mi ne možemo više da radimo za džaba, možda čak program i obustavimo”

Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, gostujući u Jutru za sve, pojasnio je zašto je došlo do privremenog uskraćivanja pružanja usluga FTV-u, ponovio u kakvoj situaciji se nalazi BHRT zbog oba entitetska javna servisa koja nezakonito za sebe prisvajaju dio novca od prikupljanja takse koji pripada BHRT-u.

Rekao je da postoji opcija i da BHRT mora redukovati svoj program, a možda i obustaviti emitovanje.

Godinama smo talac kompletnog sistema emitiranja u BiH. Zakon koji predviđa uspostavljanje korporacije, zbog političke volje u RS i odluka političke prirode nikad nije provedena. Onda je BHRT dobio tu zadaću da privremeno od 2005. godine daje usluge koje je korporacija trebala davati i FTV-u. Mi smo to radili sve ove godine, po humanitarnom cjenovniku, ali smo to sve ove godine radili, sve do danas”, naveo je Karamehmedović objašnjavajući situaciju u kojoj se BHRT našao, te nastavio:

Mi više nismo imali nikakvog izbora, dovedeni smo pred zid. Uposlenici BHRT-a su dovedeni na ivicu propasti. Mi zadnjih 5 mjeseci nismo dobili marke od FTV, čak ni po tom humanitarnom cjenovniku”.

Istina je, rekao je, da je FTV do sada plaćao usluge, no nije istina da su platili sve. BHRT je prisiljen da dokazuje na sudu da oni borave u prostoru BHRT-a, a da nisu platili za to.

Takođe, niko od gledalaca ne zna da svaki dan BHRT ima upozorenja naših povjerilaca.

Njih ne zanima što nismo naplatli svoje usluge od FTV. Niko ne daje nikakvog pardona, a od nas se očekuje da svoje obaveze ispunjavamo. Za 5 mjeseci dug FTV prema nama narastao je na milion i po maraka. A svih ovih pet mjeseci FTV je izmirivala svoje obaveze prema svojim uposlenicima, a mi u ovom momentu svojim dugujemo dva topla obroka, a kad će biti plaća Bog to zna”, pojašnjava Karamehmedović.

Napomenuo je da čak jedno vrijeme BHRT nije ima novca za zdravstveno osiguranje pa se uspolenici nisu mogli liječiti.

Niko ne pita kako BHRT funkcioniše. Došli smo do zida i dalje više ne možemo. Uprkos nedostatku novca, radimo punim kapacitetom, juče smo uradili perfektan prenos otvaranja džamije Arnaudija, u našem programu se ne osjeti taj nedostatak novca jer ljudi rade bez riječi. Godinama smo potcijenjeni, niko nema razumijevanja za nas sve ovo vrijeme”, istakao je za BHRT.

Takođe je naveo da je FTV dobio upozorenje četiri puta do sada, pošto oni svoje obaveze prema radnicima ispunjavaju čak i ovaj protekli petomjesečni period.

Karamehmedović je pojasnio da šest godina FTV zapravo nezakonito zadržava novac koji pripada RTRS-u na svom računu i neće da pristane ni na kakav drugi dogovor osim tog nezakonitog načina, odnosno načina da bude u plusu za 25 posto prikupljenih sredstava koja im i ne pripadaju.

U prethodnih šest godina na osnovu starog ugovora FTV nije prebacivao pet posto sredstava RTRS-u i na taj način su nezakonito zadržavali sredstva, oba javna servisa (RTRS i FTV) su u plusu za iznos koji ne prebacuju BHRT-u, dok je BHRT otišao u minus. Kad su vlasti predložile da taj iznos od 25 posto sa teritorije FBiH ide BHRT-u, da se dug RTRS-a kompenzira jednim dijelom, FTV nije htio ni da čuje, nego je želio da nezakonito i dalje prisvaja taj dio novca. Plus, novac od prikupljanja takse putem inkasanata nikad nismo vidjeli, ni marke, iako nam i tu pripada 50 posto prikupljenog novca”, ističe Karamehmedović.

Čak je bilo predloženo da se tih 25 posto koji pripadaju RTRS-u podijeli, međutim, FTV ni to nije htio da prihvati.

Ja ne mogu staviti potpis na nešto što je na neki način krivično djelo. Ponudili su neko imaginarno povećanje usluga, međutim, oni ni po ovom hmanitarnom cjenovniku te usluge ne plaćaju. FTV se postavlja ucjenjivački. Nisu pristali ni na prijedlog da EP prebaci sa računa svima svoj dio, a da spornih 25 posto ostane na računu EP dok se ne dođe do dogovora – i to je FTV odbila. Čak su tužili menadžment BHRT-a za “propuštenu dobit” za ova četiri mjeseca, uz to insistiraju da se ostane na dosadašnjem dogovoru”, naveo je Karamehmedović i naglasio:

Mi ne možemo više da radimo za džaba, vrlo je moguće da ćemo biti prisiljeni da uskraćujemo svoj program, a možda čak i da ga obustavimo”.

Oglasio se FTV: “I mi radnici imamo pravo na rad i život, destrukcija s BHRT-a se prelama i preko naših leđa”

Podsjetimo, gledaoci Federalne televizije umjesto redovnog jutarnjeg programa naišli su na testnu sliku.

Naime, rukovodstvo BHRT-a je ispunilo svoje prijetnje najavljujući prekid produkcije i emitiranja programa RTV Federacije BiH.

Povodom ove odluke zvaničnim saopćenjem se oglasila i Federalna televizija.

Osuđujemo nezakonitu i neodgovornu Odluka organa koji se naziva Poslovodni odbor BHRT o nasilnom prekidu programa Federalne radio televizije, a koja se dogodila jutros u 6 sati! I mi radnici RTV Federacije BiH imamo pravo na rad i život.

Naša kuća Federalna radio televizija, nažalost, ponovo je izložena nezapamćenoj kampanji od strane određenih pojedinaca iz rukovodstva BHRT-a s ciljem ugrožavanja naše egzistencije i opstanka”, naveli su u saopćenju.

Između ostalog, naveli su kako ispadaju “robovi” BHRT-a.

Svakodnevno se u negativnom kontekstu u programima BHRT-a, od raznih ovlaštenih i neovlaštenih urednika, te cenzorski precizno, obmanjuje javnost kako postoji dug RTV Federacije BiH prema BHRT-u, koji je sam, nažalost, na vrhu neslavne liste najvećih dužnika u Bosni i Hercegovini i da je ‘reprezentativno’ potvrđen ogroman dug prema uposlenicima BHRT-a po raznim stavkama neplaćenih doprinosa uključujući zdravstveno i penziono osiguranje.

Na temelju dostupnih podataka vidljivo je da je RTV Federacije BiH redovno uplaćivala 50 posto od prikupljene takse BHRT-u, u skladu sa Zakonom, te redovno platila iznose za razne usluge, prostore, za Arhiv, za Muzičku produkciju BHRT, za održavanje informatičkog sistema (sve skupa je mjesečni iznos preko 350.000 KM!) i još u posljednjih 12 godina vratila preko 30 miliona konvertibilnih maraka BHRT-u iz ranijeg razdoblja.

Ovdje je važno napomenuti da su i te usluge korištenja kompromitirane javašlukom od strane vodstva s BHRT-a. Prostori su neprimjereni zbog zastarjelosti, nerada, prokišnjavanja – ispada da smo robovi BHRT-ove zapuštenosti! Zbog toga iskazujemo, još jednom, oštar protest!”.

Potom su dodali:

I dok svi mi marljivo radimo, upravo preko leđa radnika RTV Federacije BiH, želi se opravdati katastrofalno poslovanje Uprave BHRT-a gdje dominiraju razni programski kompromisi i gdje se za potrebe vanjskih produkcija osiguravaju poslovi proizvodnje emisija, koji zasigurno puno koštaju. Ako je već trebalo nešto učiniti po pitanju lošeg poslovanja BHRT-a, dugovanjima RTRS-a, a treba, zašto to nije pokrenuto puno ranije i zašto se samo na štetu uposlenika RTV Federacije BiH oglašavaju iz Poslovodstva BHRT-a s potezima koji su destruktivni i kojima su meta životi i egzistencija radnika RTV Federacije BiH. Pozivamo sve nadležne institucije da još jednom preispitaju poslovanje BHRT-a, te i njihov najnoviji skandalozni potez prisilnog prekida programa Federalne radio televizije.”

Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH poziva i Vladu Federacije BiH da hitno reagira.

Treba hitno da odgovori na zločinačke namjere Poslovodnog odbora BHRT da se ukine naše postajanje i da radnici RTV Federacije BiH ostanu bez svojih skromnih ali pošteno zarađenih primanja.

Radnici RTV Federacije BiH su u proteklom razdoblju strpljivo i marljivo izvršavali svoje poslove. U posljednjem razdoblju broj radnika RTV Federacije BiH je smanjen za 20 posto, ukinute su vanjske produkcije i neracionalni izdatci, uvedene mjere štednje. Sada kada radnici RTV Federacije BiH imaju redovite plaće, uplate doprinosa, i kada se svakodnevno očekuje poboljšanje uvjeta rada i domaće produkcije, pokušava se ugroziti naše poslovanje i postojanje.

S druge strane, svjedoci smo da već godinama nema racionalizacije poslovanja na BHRT-u i mi ne želimo biti žrtve njihove rastrošnosti, lošeg poslovanja i planiranja. BHRT stalno povećava svoje izdatke i broj radnika o čemu svjedoče izdatci za bruto plaće koji su posljednjih godina rapidno rasli. Sve ove činjenice bole radnike RTV Federacije BiH. Snishodljivost menadžmenta BHRT-a prema privatnicima, destruktivnim politikama i njihovim kadrovima, neracionalnom poslovanju, naposljetku, se slomila na radnicima te kuće. Mi žalimo što se ta destrukcija s BHRT-a sada prelama i preko naših leđa.

Sada je važno iskazati zajedništvo i solidarnost. Zahvaljujemo se na brojnim porukama podrške. Samostalni sindikat uposlenika RTV FBiH poziva na proteste i reakciju javnosti a nakon prisilnog gašenja našeg programa od strane BHRT-a.”